Aféra v ODS: Vydíral poslanec své kolegy? Ne, brání se

5. 9. 2008 9:39
Najatý fotograf údajně sledoval dceru poslankyně Zubové

Praha - Vnitrostranické spory v ODS ve čtvrtek přerostly v politickou aféru prvního stupně.

Novináři z Mf Dnes a televize Nova se domluvili s rebelem strany Vlastimilem Tlustým, který jim chtěl dokázat, jak nepřátelská je atmosféra ve straně. Nafotil proto "kompromitující" snímky, předal je novinářům a ti je zase nabídli v roušce soukromých detektivů vytipovaným členům ODS.

Výsledkem byla večerní reportáž, která tvrdí: Poslance Jan Morava z ODS vydírá své poslanecké kolegy. Nikoli však Tlustého, ale Olgu Zubovou ze Strany zelených. Prý nechal sledovat její dceru.

Morava deníku Aktuálně.cz řekl, že v žádném případě nikoho nevydíral. "Jsem ochotný cokoliv k tomu zveřejnit, abych prokázal, že je to nesmysl. Je absurdní, že bych já někoho vydíral," tvrdí.

S(h)oda okolností

Občanskodemokratický zákonodárce se podle svého tvrzení zapletl do celého případu pouhou shodou okolností.

"Mně byly nabídnuty nějaké materiály a já jsem sám informoval média o tom, že někdo něco takového nabízí. Ale to jsem nevěděl o tom, že ti samí novináři už v té hře hráli proti mě," řekl Aktuálně.cz v telefonickém rozhovoru.

"Sám jsem nikoho nekontaktoval. Vždy kontaktovali oni mě. To můžu dokázat vytištěnými e-maily," hájí se a pokračuje: "Za ty fotografie jsem jim chtěl dát pět tisíc korun. Oni mi je dali zadarmo, když jsem slíbil, že si od nich objednám další materiály."

Morava chtěl údajně odhalit původ fotografií a jejich autory sám. "Chtěl jsem vyzkoušet, jestli to nejsou jen nějací chvástalové."

Vyzkoušet je chtěl na letišti, kde je rozsáhlý kamerový systém. Doufal, že je tak odhalí. V tu chvíli se do spletitého případu zapletla dcera poslankyně a Morava se podle svých slov stal obětí vlastního pátrání.

"Dcera Zubové Martina, s níž jsem se přátelil, se předčasně vracela ze zahraničí. Já jsem ji měl vyzvednout na letišti. Objednal jsem přes údajného pana Dvořáka, aby mě vyfotil, jak Martinu z letiště odvážím." Tímto testem chtěl podle svých slov zjistit, jestli Dvořák říká pravdu a je schopný takové fotografie zajistit.

MfD: Morava chtěl Zubovou přimět k hlasování s koalicí

Podle Mf Dnes Morava žádal při schůzkách s domnělými detektivy rovněž o pořízení fotografií dcery poslankyně Zubové. Snímky chtěl využít k zastrašení poslankyně, a tak ji donutit, aby nedělala problémy při hlasování o vládních zákonech, píše MfD.

Při schůzkách s domnělými detektivy Morava podle MfD naznačoval, že "napojit se na rebelující poslankyni Zubovou" dostal v ODS jako stranický úkol. MfD pak v červnu řekl: "Moje práce je směřována k zeleným. Paní Zubová je mou starostí." To však popřel předseda ODS Topolánek.

Morava se navíc s dcerou Zubové Martinou blíže seznámil. Kamery Kroupova týmu zachytily, jak Morava domnělým detektivům zadává zakázku: Nafoťte mě s dcerou Zubové. Morava jim řekl místo a čas, kde s ní bude - díky snímkům měla poslankyně nabýt dojmu, že její dítě má kdosi pod kontrolou, a ona by se podle toho chovala.

Fotografie byly pořízeny, ale Morava už je pro svůj plán nedostal, protože Kroupa mu před několika dny oznámil, že poslancovy schůzky natáčel, píše MfD.

Morava: Zatáhl jsem do toho Zubovou. To mě mrzí

Morava tvrdí, že si myslel, že agenti fotografie na letišti vůbec nepořídili.

"Já jsem se samozřejmě domníval, že na tom letišti vůbec nebyli. Ale asi po deseti dnech se ozvali, že je mají. Já jsem si tedy pro ně šel."

Mezitím Moravu kontaktoval další novinář - Tomáš Syrovátka z MF DNES. Ozval se, aby získal nějaký exkluzivní materiál právě z oněch tajemných zdrojů.

Poslanec pokračoval ve svém pátrání a doufal, že na odhalení sítě lidí nabízejících důvěrné informace o prominentech získá politické body. "Chtěl jsem se na tom takzvaně politicky udělat."

Pro svůj příběh potřeboval prověřit i novináře Syrovátku. "A tady jsem udělal strašnou chybu a zapletl do toho znovu Zubovy. To je věc, která mě strašně mrzí," lituje dnes.

"Řekl jsem nějaké soukromé věci, které jsem věděl díky přátelství se Zubovými. A tím jsem se dostal do té šílené, absurdní situace," uzavírá s roztřeseným hlasem.

Foto: Ondřej Besperát
Čtěte prvotní zprávu:
Poslanec ODS chtěl údajně vydírat Olgu Zubovou
 

Právě se děje

Další zprávy