Poslanec ODS chtěl údajně vydírat poslankyni Zubovou

jaa
4. 9. 2008 22:52
Cílem bylo vynutit si její poslušnost při hlasování
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Občanskodemokratický poslanec Jan Morava údajně chtěl vydírat rebelující poslankyni Strany zelených Olgu Zubovou.

Informoval o tom server iDNES.cz, který uvedl, že si zákonodárce najal člověka, jenž sledoval a fotografoval dceru Zubové Martinu. Chtěl si tak údajně zajistit spolupráci poslankyně s koaličními stranami.

Důkaz o počínání poslance Moravy získali v průběhu několika měsíců reportér TV Nova Janek Kroupa a novináři MF DNES.

Ti se vydávali za domnělé detektivy, kteří nabízeli kompromitující fotografie dalšího koaličního rebela - Vlastimila Tlustého.

Vydírání. Způsob, jak si zajistit podporu?

Uspěli právě u devětadvacetiletého poslance, který měl zájem i o další fotografie.

"Moje práce je směřována k zeleným. Paní Zubová je teď mojí starostí," řekl údajně poslanec na schůzce reportérovi deníku, aniž by tušil, že je nahráván skrytou kamerou. "Tohlecto má jedinej účel. Aby matka té tmavovlásky věděla, že my na ni nějakej kontakt máme."

Poté by prý nedělala problémy při hlasování o klíčových zákonech. Poslankyně totiž před nějakou dobou zvažovala společně s kolegyní Věrou Jakoubkovou, že opustí poslanecký klub zelených.

Já a vyděrač? Absurdní, brání se Morava

Poslanec Jan Morava Aktuálně.cz řekl, že je absurdní, aby někoho vydíral. "Mně byly nabídnuty nějaké materiály a já jsem sám informoval média o tom, že někdo něco takového nabízí, ale to jsem nevěděl o tom, že ti samí novináři už v té hře hráli proti mně."

Vše podle něj odstartovalo letos v únoru či březnu, kdy se na něj obrátil muž, který se představil jako Dvořák a nabídl mu snímky Vlastimila Tlustého a neznámé ženy ve vaně.

"Sám jsem nikoho nekontaktoval, vždy kontaktovali oni mě. To můžu dokázat vytištěnými e-maily," hájí se a pokračuje: "Za ty fotografie jsem jim chtěl dát pět tisíc korun. Oni mi je dali zadarmo, když jsem slíbil, že si od nich objednám další materiály."

Zubová: Zeptám se Bursíka, jestli o tom věděl

Poslankyně Zubová ani její dcera Martina o žádném sledování nevěděly. Upozornění přišlo až od novinářů.

"Vůbec jsem o tom nevěděla. Neměla jsem sebemenší podezření. Zjistila jsem to až minulý čtvrtek, kdy mi to oznámili redaktoři z TV Nova," řekla večer deníku Aktuálně.cz Zubová.

Podle ní chtěli novináři zmapovat praktiky poslanců. "Oni vytvořili takovou fiktivní detektivní agenturu a nabízeli nějaké materiály. A pan poslanec Morava byl ochoten s těmi materiály pracovat a používat je proti svým kolegům z ODS. Nešlo tedy primárně o mě," popsala zákulisí.

Zelená poslankyně nyní zvažuje další kroky. "Kladu si otázku, jestli má smysl existovat v takové koalici, kde se partneři chovají takovým způsobem a vynucují si poslušnost takovým způsobem. To je nepřijatelná věc."

Kauza, kterou otevřeli novináři TV Nova a MF DNES, se přesune i na víkendový sjezd Strany zelených. "Mě by zajímalo, jestli o tom vědělo naše vedení a jestli o tom věděl premiér. Z toho, co mi ti novináři řekli, tak o tom věděl předseda poslaneckého klubu Petr Tluchoř. Chci se zítra na tom sjezdu zeptat vedení, respektive předsedy Bursíka, zda o tom věděl," říká poslankyně.

Trestní oznámení podávat nebude. Chce počkat, jak zareaguje vicepremiér a šéf partaje Martin Bursík. "Ty důkazy jsou jasné a mají je novináři," uzavírá.

 

Právě se děje

Další zprávy