Abbás odložil návštěvu Prahy kvůli jednání o Gaze

Karel Toman
31. 1. 2009 14:04
Abbas měl do Česka přijet na pozvání prezidenta Klause
Palestinský prezident Mahmúd Abbás na půlnoční mši v Betlémě. Předtím vyzval ke smíření a ustavení Palestinského státu roku 2008.
Palestinský prezident Mahmúd Abbás na půlnoční mši v Betlémě. Předtím vyzval ke smíření a ustavení Palestinského státu roku 2008. | Foto: Reuters

Praha - Prezident palestinské autonomie Mahmúd Abbás odložil pondělní návštěvu České republiky. Důvodem jsou jednání v Káhiře o situaci na Blízkém východě. Informaci České televize potvrdil mluvčí českého prezidenta Radim Ochvat. Náhradní termín návštěvy bude známý v průběhu týdne.

Praha měla být pro Abbáse zastávkou na jeho evropské cestě, během níž měl navštívit Francii, Velkou Británii, Itálii a Polsko. Ve středu měl promluvit v Evropském parlamentu. Zda odloží i tyto plánované cesty, hradní mluvčí nevěděl. Na odložení návštěvy Česka se obě strany dohodly vzájemně.

Podle Ochvata chtěl Abbás v Evropě diskutovat možnosti zachování příměří a dosažení obnovy pásmu Gaza.

Už tak vyhrocenou situaci na palestinském území dnes zostřilo radikální islamistické hnutí Hamas, které vládne v pásmu Gazy. Na dnešním mítinku v Gaze podle agentury Reuters zopakoval Hamas  výzvu na adresu umírněného prezidenta Abbáse po novém vedení pro Palestince. To by mělo nahradit Organizaci pro osvobození Palestiny, v níž právě dominuje hlavní rival Hamasu prezident Mahmúd Abbás a jemu loajální frakce.

Prezident palestinské autonomie měl do Česka přijet na pozvání hlavy státu Václava Klause. Po soukromém setkání obou prezidentů a jednání národních delegací se měl s Abbásem sejít i premiér Mirek Topolánek.

    Třiasedmdesátiletý Abbás už Prahu jednou navštívil. V metropoli byl v roce 1987 jako člen výkonného výboru Organizace pro osvobození Palestiny, který nyní vede. V čele palestinské samosprávy stanul před čtyřmi lety po smrti dlouholetého palestinského vůdce Jásira Arafata.
 
    Umírněný předák palestinské strany Fatah musí vedle stále nevyřešených mírových rozhovorů s Izraelem v posledních letech čelit i konfrontaci s radikálním palestinským hnutím Hamas, které v lednu 2006 vyhrálo tamní parlamentní volby. Od června 2007 ovládá radikální Hamas i pásmo Gazy. Abbásův Fatah udržuje od té doby kontrolu jen nad západním břehem Jordánu.

    Právě Hamas je z valné většiny zodpovědný za odstřelování raket dopadajících na Izrael. V reakci na to zaútočil na konci loňského roku Izrael na Gazu. Ofenziva si vyžádala 1300 mrtvých Palestinců. Izrael pří ní ztratil deset vojáků a tři civilisty. Po více než dvou týdnech vyplněných horečnou diplomatickou činností světových státníků, včetně českých, ukončilo boje příměří. To ale obě strany podmínily dosud nesplněnými požadavky. Klid zbraní navíc porušují opakovanými ozbrojenými incidenty.

 

Právě se děje

Další zprávy