Praha - Každý druhý pacient s rakovinou v Česku je ohrožen podvýživou, u téměř třetiny klesla váha půl roku od zahájení léčby minimálně o pět procent. Zhruba každý pátý sní méně než polovinu toho, co jedl před nemocí.
Ukázal to Nutriční den v onkologii, v němž 29. dubna na 42 onkologických pracovištích odpovídalo 2400 pacientů. S výsledky seznámil v úterý novináře předseda České onkologické společnosti profesor Jiří Vorlíček.
Podvýživa pacientů trápí i jiné země
"Celý národ se snaží hubnout, ale my se snažíme vysvětlit onkologicky nemocným, že je strašně důležité, aby nehubli, ale drželi svoji váhu, protože jenom tak mohou vzdorovat nemoci a zvládat poměrně obtížnou léčbu," řekl. Dodal, že podvýživa onkologických pacientů je problémem i v jiných zemích, Česko není výjimkou.
Proti obdobnému průzkumu z let 2010 a 2011 se nyní mírně snížil počet pacientů ve středním a vysokém riziku podvýživy. Přispělo k tomu podle Vorlíčka to, že se onkologové více věnují výživě pacientů a mohou jim od roku 2013 předepisovat speciální přípravky klinické výživy, jež zdravotní pojišťovny hradí.
Vorlíček upozornil, že podvýživa ohrožuje nejen pacienty hubené, v riziku mohou být i pacienti na pohled obézní, kteří nechtěně hubnou. Úbytek váhy o pět procent za tři měsíce, což u sedmdesátikilového člověka je pouhých 3,5 kilogramu, už může léčbu zkomplikovat. Většinou jde o ztrátu svaloviny, včetně srdečního a dýchacího svalstva.
Když nejíte, nádor si bere výživu z těla
Onkologičtí pacienti mají problémy s jídlem v nemocnicích, kde se podle zjištění hygieniků ne vždy dobře vaří, mají s ním problém ale i při ambulantní léčbě, kdy se stravují doma.
Trpí nechutenstvím, mají potíže cokoli spolknout. V komplexních onkologických centrech jim specialisté na výživu radí, jak se stravovat. Varují je i před mýty, jako třeba že nádor se musí vyhladovět, a proto mají přestat jíst, nebo že jim pomohou různé "zázračné" preparáty.
"Opak je pravdou, pokud pacient nejí, vezme si nádor výživu z těla, vyhladoví pacient a léčba hůře zabírá," řekla členka pracovní skupiny nutriční péče v onkologii Petra Holečková.
Pacienti by podle ní měli jíst, jak mají chuť, co nejčastěji za den a měli by si vzít to, na co mají chuť. Zásady racionální výživy při onkologické léčbě jdou stranou. "Nicméně, co by měli pacienti mít, je dostatek kalorií a bílkovin," řekla lékařka.
Zakázán není podle ní ani alkohol v malém množství, protože podporuje chuť k jídlu. Například pivo je energeticky bohatý nápoj, takže se při léčbě jedno pivo denně doporučuje.