Zemřel Patrice Chéreau, režisér Intimity i Wagnera

Kultura ČTK Kultura, ČTK
7. 10. 2013 23:33
Před třemi lety získal Chéreau také Janáčkovou medaili.
Patrice Chéreau v roce 2003 v Cannes.
Patrice Chéreau v roce 2003 v Cannes. | Foto: Profimédia

Paříž - Herec, filmový a divadelní režisér a spisovatel Patrice Chéreau zemřel v pondělí 7. října ve věku 68 let na rakovinu plic.

Narodil se 2. listopadu 1944 a vyrůstal v Paříži, kde se už v šestnácti letech připojil k jednomu z divadelních souborů. Od devatenácti let pak režíroval činohru i operu.

Když na divadelní scéně získal značné renomé, zkusil to i s filmem. Debutoval snímkem La chair de l'orchidée (Maso orchideje) v roce 1974.

Jako filmař ale na sebe upozornil v roce 1983 v Cannes hodně osobně laděným snímkem Poraněný člověk (L' Homme blessé), jehož hrdina objevuje na pánských záchodcích na pařížském nádraží svou homosexualitu.

Skutečný úspěch u filmu zažil s historickou freskou Královna Margot, adaptací románu Alexandra Dumase o náboženské válce mezi hugnoty a katolíky ve Francii v 16. století. Hlavní roli si ve filmu zahrála Isabelle Adjani.

Další velký rozruch způsobil Chereau otevřenými sexuálními scénami ve snímku Intimita z roku 2001, s nímž získal hned tři ceny z Berlinale včetně Zlatého medvěda.

V českých kinech se promítaly i další Chéreauovy snímky Všichni, kdo mě mají rádi, pojedou vlakem (1998) či psychologický snímku Perzekuce (2009).

Patrice Chéreau předsedal porotě festivalu v Cannes 2003, kde zvítězil Slon od Guse Van Santa.

Za Chéreauovu přelomovou práci v divadelní tvorbě je považována jeho inscenace dramaticko-hudební tetralogie Prsten Nibelungův pro wagnerovský festival v německém Bayreuthu v roce 1976.

Divadelním režisérem by až do konce života. Jeho poslední produkcí byla Elektra od Richarda Strausse na operním festivalu v Aix-en- Provence.

Nadace Leoše Janáčka Patrice Chéreaua před třemi lety ocenila pamětní medailí za nastudování Janáčkovy poslední opery Z mrtvého domu.

 

Právě se děje

Další zprávy