Video: Devítiletá holčička dobývá svět. Díky opeře

Zuzana Hronová Zuzana Hronová
7. 11. 2013 19:05
Holandská holčička učarovala divákům. USA prožily podobný příběh již před čtyřmi lety.
Amira Willighagenová v soutěži Holandsko má talent.
Amira Willighagenová v soutěži Holandsko má talent. | Foto: Repro You Tube

Praha/ Amsterdam - Jmenuje se Amira Willighagenová, je jí devět let a koncem října okouzlila porotu i publikum v soutěži Holandsko má talent.

Bravurně vystřihla operní árii O Mio Babbino Caro z opery Gianni Schicchi od Giacoma Pucciniho.

Malá Holanďanka se poté svěřila, že nikdy nechodila na hodiny zpěvu a je pouze samoukem. Jejím hlavním učebním nástrojem byl kanál YouTube.

Začátek jako přes kopírák

Pokud vám příběh připadá povědomý, nemýlíte se. Amira zdaleka není prvním "zázračným dítětem".

Podobnou senzaci způsobila před čtyřmi lety mladičká zpěvačka Jackie Evancho. I jí tehdy bylo devět let a také ona si zvolila árii O Mio Babbino Caro. Árii rovněž vystřihla brilantně, ale ohlas nebyl tak okamžitý jako u Amiry, neboť šlo jen o regionální pěveckou soutěž.

Video z tohoto klání však začalo žít vlastním životem na YouTube. Všimli si ho dva známí američtí hudebníci a producenti a pozvali Jackie jako hosta na své koncerty.

Když o rok později coby desetiletá vstoupila do soutěže America's Got Talent, byla již poměrně populární. Skončila druhá a teprve tím začala její velká kariéra.

Když Amira Willighagenová nacvičovala své operní árie pomocí nahrávek na YouTube, je možné, že se inspirovala vystoupeními Jackie Evancho. Pokud půjde v jejích stopách dál, mohla by ji čekat závratná budoucnost.

Holland's Got Talent 2013 - Amira Willighagen
Holland's Got Talent 2013 - Amira Willighagen

Tak vypadá strmá kariéra

Američanka v roce 2010 debutovala cédéčkem, které se stalo nejprodávanějším albem debutanta v historii USA. Stala se také nejmladší interpretkou, jež získala platinovou desku.

V roce 2011 se její album Dream With Me pohybovalo na prvních či druhých místech amerických žebříčků. Její sláva překonala hranice Spojených států. Stala se nejmladší zpěvačkou v první pětce britského žebříčku.

Dnes je Jackie Evancho celebrita. Koncertuje ve velkých koncertních síních, vystupuje na prestižních společenských akcích - v roce 2010 účinkovala na rozsvěcení amerického národního vánočního stromu před prezidentem Barackem Obamou, letos v červenci zase  zpívala národní hymnu na oslavách Dne nezávislosti.

 

Právě se děje

Další zprávy