Roxy a NoD baví slavit spolu. Po dvacítce i Twenty One

Kateřina Nováková
20. 10. 2013 7:33
Rozhovor s dramaturgy klubu Roxy a prostoru NoD o festivalu Be Twenty One
V Roxy.
V Roxy. | Foto: roxy

Rozhovor - Kéž by každý měsíc měl aspoň jeden pražský klub narozeniny. Roxy dalo už minulý rok všem příklad s oslavami svých dvacetin a podařená série akcí podpořila myšlenku hudebních dramaturgů tohoto klubu, že má smysl slavit i letos. Týdenní narozeninová párty Be Twenty One startuje v pondělí 21. října.

Loni se do Prahy dostali například veteráni Stereo MCs, německý DJ a producent Boys Noize, či nezávislý hitmaker Alex Clare. Letos mezi gratulanty budou třeba hvězdný rapper Everlast, trochu pozapomenutá Morcheeba s kráskou Skye Edwards a úplně novou deskou a také král drum&bassu Andy C.

Lenka Senová
Lenka Senová | Foto: roxy

Dramaturgové Lenka Senová (Roxy) a Adam Halaš (NoD), vpomínají na loňské oslavy a vysvětlují koncept těch letošních. Jedním z jejich hlavních cílů je podpořit propojení obou scén a představit to nejlepší, co v NoDu i Roxy za uplynulý rok událo.

Aktuálně.cz: Jak zpětně hodnotíte loňské oslavy narozenin klubu Roxy?

Lenka Senová: Loňský ročník byl specifický především tím, že jsme oslavovali dvacet let Roxy týdnem kvalitní hudby a nechali jsme samozřejmě také prostor NoD. Rozjeli jsme přípravy - tenkrát jsme ještě nevěděli, že budeme akci v tomto rozsahu opakovat i tento rok. Zjistili jsme, že nás to nejen hodně bavilo, ale že to má především smysl pro klub a jeho fungování. Stále se snažíme, aby byl NoD a Roxy brán jako jeden celek, jako multifunkční prostor - i o to nám v rámci narozeninového projektu Be Twenty šlo. Jednalo se převážně o hudební projekt a NoD k tomu přinesl další disciplíny.

Adam Halaš: Nejdůležitější bylo opravdu ukázat prostor, který Roxy a Nod nabízí, kde se střetávají rozličné žánry. V neposlední řadě šlo také o setkání umělců. Chtěli jsme udělat jedinečný program. Jeden týden jsme se snažili vybrat ty nejzajímavější události za uplynulý rok - ať už z hudby, výstav nebo divadla.

Adam Halaš, dramaturg Nod
Adam Halaš, dramaturg Nod | Foto: NoD

A.cz: Kolik jste měli loni gratulantů?

Adam Halaš: Tisíc lidí každý den. Bylo tu opravdu plno. (smích)

A.cz: Co vás z loňského programu nejvíce zaujalo?

Lenka Senová: Líbilo se mi toho hodně, i když jsem nestihla jsem vidět všechno, protože oslavy byly opravdu náročné. Musím vzpomenout na Boys Noize, to byla skvělá zahajovačka v hustším tempu. Sešlo se tu mnoho lidí, kteří jsou s Roxy dlouhá léta spjatí.

A nesmím zapomenout ani na Stereo Mcs. Dříve lidé příliš nevnímali spojení, které mezi Roxy a NoDem je. Málokdo vyšel těch pár schodů, přestože jsou tak blízko. Proto jsme se rozhodli věnovat tomuto propojení větší pozornost. Hudební interpreti často vystupují v obou prostorech - pro NoD volí svoje komornější projekty, ať už se jedná o Djs nebo kapely. Nejen výtvarné a divadelní umění, ale i hudba všech žánrů do NoDu velmi pronikla.

Be Twenty One v Roxy
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Be Twenty One v Roxy

21. 10., 20:00 Engine Earz Experiment, Jenna G
22. 10., 19:00 Dope D.O.D.
23. 10., 18:00 Sound Czech
24. 10., 19:00 Morcheeba
25. 10., 22:00 Andy C a Culture Shock
26. 10., 22:00 Sébastien Leger a Funk D´Void
27. 10., 19:00 Everlast

Zdroj: Aktuálně.cz

Adam Halaš: Každý den jsme prezentovali to nejzajímavější a snažili se přemístit i o něco blíže divákům - do prostoru kavárny. Rád bych zmínil Ester Kočičkovou a její kabaret. Hned první den se nám podařilo nastartovat program hodně výrazně - zlatou kostí od Jiřího Davida.  Také letos budeme začínat venkovní instalací - tentokrát Kurtem Gebauerem, který představí dvě létající postavy v naší ulici v Dlouhé.

Instalace se jmenuje Vznášení. Částečně bude symbolizovat také sounáležitost a propojení. V jednu chvíli se totiž při pohledu z určitého úhlu může zdát, že jsou objekty spojeny, vítr je ale rozkmitává. Budou tu také vystavovat umělci, kteří jsou určitým způsobem s Nodem již spojeni: V Nodu František Skála, Josef Bolf, Michael Rittstein, Josef Rona, Anežka Hošková, Ondřej Brody, Václav Stratil, Robert Čeleda a mnoho dalších. Lidé, kteří jsou s NoDem spojení již delší dobu, a nejen s ním ale také s Roxy.

A.cz: Na základě čeho jste vybírali umělce pro letošní rok?

Lenka Senová: Co se týče hudby, museli jsme skloubit dramaturgickou představu i interprety, kteří byli v požadovaných termínech dostupní. Na základě nekonečné  komunikace s agenturami program nakonec vyplynul, nejde si jen tak nějakého umělce vymyslet, jde vždy o velké úsilí a v neposlední řadě i štěstí. Hudební část je podle mě i letos velice silná.

Foto: NoD

Adam Halaš: Loňský rok  jsem se snažil rozdělit program žánrově. Jeden den byl věnovaný výtvarnému umění, jiný divadlu, další multimediálním projektům či kabaretu. Chtěli jsme ukázat, kam až program NoDu sahá. Program jsme završili s Kašpárkem v rohlíku, abychom upozornili i na to, že se věnujeme také dětem.

NoD není jen pro komorní hudbu, nebo divadlo či performance - žánry  u nás mísíme. Letos jsem všechny hlavní směry - výtvarnou část, performance, videoart i divadlo - zapojil do každého dne. Dny budou velmi multižánrové: program začne například výtvarnou performancí, poté bude následovat divadlo, dále DJ, který hraje od Roxy odlišnou hudbu a program uzavře šanson. Zatímco loni jsme ukazovali jednotlivé barvy každý den zvlášť, letos půjde o duhu, co se žánrů týče.

A.cz: Co myslíte, že se letos při Be Twenty One nedá minout v NoD?

Adam Halaš: Kromě Kurta Gebauera bych rád upozornil na koncert Moniky Načevy a Justina Lavashe a také kapelu Vložte kočku. Z divadel bych určitě doporučil představení Spitfire Company Nedotknutelní. Jedná se o fyzické divadlo, které patří mezi ta nejúspěšnější u nás v NoDu.

Pražský klub Roxy slaví 21. narozeniny
Pražský klub Roxy slaví 21. narozeniny | Video: Aktuálně.cz

Dále pak Kabaret Shakespeare, který v koprodukci se studiem Damúza představí nový projekt Jana Nebeského, Davida Prachaře a Lucie Trmíkové - až experimentální představení, které skvěle funguje právě u nás. Rád bych připomenul také výtvarníky jako je Jiří Černický nebo Jiří Franta a David Böhm. 

A.cz: Jedenadvacet let je docela dlouhá doba. Vzpomenet si ještě, kterého interpreta jste tu osobně měli nejradši?

Adam Halaš: Zmínil bych dvě představení, která se tu hrála nejdéle a měla největší úspěch. Prvním jsou Sonety temné lásky divadla Farma v jeskyni. Šlo o pohybové divadlo, které na motivy života Federica Garcii Lorcy vytvořilo neopakovatelný zážitek.

Druhým je představení Lamento, které mělo před nedávnem derniéru po několika velmi úspěšných sezónách. Byl to netradičně pojatý muzikál o životě Matky Terezy v režii Jana Nebeského. Hlavní roli Matky Terezy ztvárnil Jan Mikušek, po boku  Miloslava Mejzlíka a Lucie Trmíkové.

Lenka Senová: Skvělých kapel a DJs bylo v Roxy za posledních dvacet let opravdu hodně moc. Ráda vzpomínám na starší časy, kdy u nás hrávali kapely jako Kosheen, IAMX, Franz Ferdinand, ale třeba i Hooverphonic. Co se týče elektroniky, výborný byl například Dub FX a rozhodně mezi top akce patřily opakovaně i akce věhlasného drumandbassového labelu Hospital pod názvem Hospitality. Těší nás všechno, co vyjde tak, jak má a je i adekvátně oceněno publikem.

 

Právě se děje

Další zprávy