reklama
 
 

Krokodýli smějí v Česku na jatka. Bizarní, míní kuchaři

1. 3. 2013 11:04
Od března platí vyhláška ministerstva zemědělství, která povoluje porážet krokodýly

Praha - V pátek začala v Česku platit novela vyhlášky ministerstva zemědělství, která povoluje porážet krokodýly.

Zároveň umožní následné zpracování a prodej jejich masa.

Prezident Asociace hotelů a restaurací  ČR (AHR ČR) Václav Stárek ale nepředpokládá, že by se krokodýlí maso stalo mezi českými zákazníky novým hitem.

"To opravdu netuším, není to běžná položka na jídelním lístku," reagoval zprvu na otázku, zda bude po krokodýlím mase mezi českými hosty poptávka.

Podle něj by se čeští restauratéři měli zaměřit spíše na lokální suroviny. "Pokud má někdo postavený koncept na exotickém jídle, proč ne. Ale nemyslím si, že by to bylo nějak masově vyhledávané. Alespoň jsem o tom neslyšel," uvedl Stárek pro Aktuálně.cz.

V podstatě s ním souhlasí také zakladatel Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk. "Je to jednoduché, nejdřív bychom se měli naučit uvařit pořádně klasický vývar," řekl Aktuálně.cz. Podle něj může nabídka exotického krokodýlího masa v restauraci spíše vynahrazovat fakt, že tam neumí vařit.

"Bude to chvilkové poblouznění. Jsem zvědavý, co přijde po krokodýlech," dodal Vaněk.

Zdeněk Veselý ze společnosti Argo Jevišovice, která v Česku chová přes 200 krokodýlů, sdělil, že v nejbližší budoucnosti se jich novela vyhlášky zřejmě nijak nedotkne. "Momentálně je to ve fázi příprav," uvedl Veselý. "Zítra určitě ne. Je to v řádu měsíců," dodal.

"Vyhláška reaguje na úspěšný chov krokodýlů v ČR, kteří už dospěli do jateční velikosti, a také na poptávku po exotických potravinách," uvedla už dříve mluvčí ministerstva zemědělství Kateřina Böhmová. Vyhlášku notifikovala Evropská komise.

Foto: Jeden z největších krokodýlů na světě. Seznamte se

Krokodýlí jatka budou mít své podmínky. Porážet bude například možné pouze zvířata, která se narodila a byla odchována v zajetí. Novinka bude rovněž podléhat podmínkám, které stanovuje zákon na ochranu zvířat, aby nedocházelo k jejich týrání. Dohled nad nezávadností produktů bude mít Státní veterinární správa.

"Právní úprava určuje hygienické a veterinární požadavky na podniky, ve kterých se bude krokodýlí maso a další produkty zpracovávat," uvedla Böhmová.

Krokodýly v České republice chová jihomoravský zemědělský podnik Argo Jevišovice na své farmě ve Velkém Karlově. Ten od roku 2011 vlastní skupina Agrofert Holding podnikatele Andreje Babiše.

Farma podle svých internetových stránek chová přes dvě stě krokodýlů nilských. "Čtyřicet kusů je osmiletých o maximální délce 3 m, ti tvoří základní stádo chovu. Dalších 165 kusů je šestiletých o průměrné délce 1,8 m," uvádí web.

autor: Kateřina Vítková | 1. 3. 2013 11:04

Související

    Pokračujte dál

    Hlavní zprávy

    reklama
    reklama
    reklama
    reklama
    reklama
    reklama