Tisíc lidí nasytilo jídlo z potravin, které by se jinak vyhodily

Tisíc lidí nasytilo jídlo z potravin, které by se jinak vyhodily
Čestnou první porci zeleninového karí nandal Roman Vaněk, zakladatel Pražského kulinářského institutu.
"Je to opravdu skvělý úspěch, takovéto akce jsou skutečně důležité," řekl Vaněk.
"Dnes to tady není jako v charitě, nemusíte stát ve frontě, budeme vám jídlo roznášet. Takže se můžete posadit na volná místa a počkat, až vás obsloužíme," zazní z pódia organizační pokyn mířený na početnou skupinu bezdomovců a sociálně slabých, kteří na akci přišli. I přesto si spousta lidí frontu raději vystojí.
Brambory, mrkev, cibule, rajčata, květák, lilek, cuketa, česnek, zázvor, čočka, cizrna, patizon, sůl, kari, koření, olej. Takové bylo složení zeleninového karí. Jako příloha se podávalo pečivo.
Během chvilky si na karí pochutnávalo plno lidí. "Je to moc dobrý. Vidím tam čočku, cuketu, dýni, ani chleba k tomu nemusím mít," řekla důchodkyně Lída Hrošková, která se o akci dozvěděla z televize. "Půjdu si obhlédnout všechny informační panely, které tady jsou, zajímá mě to," řekla Hrošková.
Foto: Barbora Valešová
10. 9. 2013 18:39

Praha - Tisíc porcí zeleninového kari připravili dobrovolníci z iniciativy Zachraň jídlo ze surovin, které by obchody a farmáři vyhodili i přes to, že se ještě dají použít. Snažili se tak upozornit na to, že se v České republice a západní společnosti obecně ve velké míře plýtvá potravinami. Pro jídlo si mohl přijít kdokoliv.

 

Právě se děje

Další zprávy