Najít restauraci, kde dělají dobré burgery, není v Praze problém. Ale míst, kde je umějí opravdu mistrovsky, je podle hodnocení zákazník jen pár. Většina z nich se nachází v širším centru města, od Nuslí přes Žižkov po Holešovice a Libeň.
Nejvyšší hodnocení 4,9 z pěti možných hvězdiček na Googlu drží trojice: Bulka Burger Bar na Žižkově, Pala Bistro Grill na Vyšehradě a restaurace Wingz v Holešovicích. Každý z těch podniků exceluje v jiné disciplíně, takže si vybere i hodně náročný gurmán.
"Burgerové bulky, to je opravdu jiný level, nikde jinde jsme takhle dobré neměli," pochvaluje si zákaznice Bulka Burger Baru Tereza Borovková. V provozovně na Bořivojově ulici je podle ní dobré úplně všechno, od hranolek přes omáčky a domácí limonády až po příjemné prostředí a milou obsluhu.
"Vynechejte luxusní známá burgerová místa a jděte sem," nabádá Pavel Fišer v recenzi na Pala Bistro Grill. Navzdory atraktivní lokalitě nabízí vyšehradské bistro všechny své hamburgery za cenu jen mírně převyšující dvě stovky.
Asi nejvíc nasáklá americkou atmosférou je z této trojice restaurace Wingz, která se - jak název napovídá - specializuje na smažená kuřecí křidélka. Připravuje je i v podobě burgeru. "Máme jediná autentická a nejlepší Buffalo křidélka ve městě. Kdybych o tom nebyl přesvědčený, podnik bych zavřel," tvrdí majitel holešovického podniku.
Většina burgráren otevírá až odpoledne, typicky v 17 hodin. Kdo dostane chuť na pořádný hamburger dopoledne, musí se spokojit s mnohem omezenějším výběrem, anebo zamířit do některého z fastfoodových řetězců. Mezi výjimky patří třeba malostranské StreetBurger Bistro, které funguje už od 11 hodin dopoledne, ve čtvrtek dokonce už od devíti.
Ceny opravdu dobrých hamburgerů se v Praze ve většině případů pohybují v rozmezí 200 až 300 korun. Někde, jako například v restauraci Burgerman na Letné, tato částka zahrnuje i hranolky a nápoj. Za speciality se ovšem připlácí. Například ve střešovickém Burger Pubu na Hubálce žádají za burger se sýrem halloumi, červenou řepou a kalamárovými kroužky 359 korun.