Rybí tuk je zřejmě antipsychotikem budoucnosti

Petr Jemelka Petr Jemelka
2. 2. 2010 16:45
Každodenní konzumace rybího tuku může snížit riziko schizofrenie až o čtvrtinu
Když Vám v dětství nutili rybí tuk, možná dělali dobře...
Když Vám v dětství nutili rybí tuk, možná dělali dobře... | Foto: Reuters

Londýn - Každodenní konzumace rybího oleje může působit preventivně proti psychiatrickým onemocněním a akutním atakům psychotických stavů.

K těmto závěrům dospěl mezinárodní výzkumný tým složený z rakouských, australských a švýcarských lékařů, kteří zkoumali 81 pacientů, u nichž bylo diagnistikováno vysoké riziko vzniku psychózy, většinou kvůli výskytu tohoto onemocnění v rodině.

Vědci zjistili, že pravidelná konzumace rybího tuku (po dobu tří měsíců každý den) snížila riziko propuknutí schizofrenie a dalších závažných psychiatrických onemocnění až o čtvrtinu. V dalších případech pak zmírnila jejich průběh.

Vědci se domnívají, že za pozitivním vlivem rybího tuku na naše duševní zdraví může být přítomnost omega-3 mastných kyselin, jimž se už pozitivní vliv na mozek připisuje. Lékaři by novou přírodní alternativu léků, která by působila preventivně nebo alespoň oddalovala nástup psychotických stavů, přivítali.

Současná antipsychotika mají totiž řadu vedlejších účinků, což vede k tomu, že je někteří pacienti odmítají brát, a tím dochází ke zhoršování jejich zdravotního stavu. Všechny složky rybího tuku jsou naproti tomu pro tělo velmi lehce stravitelné a zpracovatelné.

"Jsou to slibné výsledky, ale je třeba další výzkum, aby se prokázalo, že je omega-3 mastná kyselina v dlouhodobém časovém horizontu alternativou k antipsychotikům," mírní optimismus člen výzkumného týmu doktor Paul Amminger.

 

Právě se děje

Další zprávy