Mexičané se zlobí, ceny avokáda prudce stouply

Zahraničí Zahraničí, Václav Viták
12. 9. 2011 20:13
Avokádo se stává pro Mexičany nedostupnou delikatesou

Monterrey - Ceny avokáda, ovoce, bez něhož si Mexičané téměř nedokáží představit svou kuchyni, rostly v posledních měsících do neuvěřitelných výšek.

Cena se postupně zvedla ze 24 pesos za kilogram (1 dolar je zhruba 11 pesos) v některých oblastech až na 145 pesos, a stále méně lidí si tak může avokádo dovolit.

Hospodyně v Monterrey je přestaly kupovat kvůli jeho drahotě, všechny ostatní zemědělské produkty jsou přitom velice levné a jejich ceny stabilní. Lidé mohou jen doufat, že se situace změní a avokádo se stane opět cenově dostupným.

Mexiko je největším producentem těchto plodů s máslovitou, nasládlou dužninou a každý obyvatel této země jich podle statistik zkonzumuje ročně nejméně osm kilogramů.

Ve Střední Americe se avokádo pěstuje již 12 000 let a v Mexiku je v různých formách součástí celé řady národních jídel.

Kdo je vinen?

Názory na důvod tohoto cenového nárůstu se v Mexiku různí. Nejvíce avokáda se vypěstuje ve státě Michoacán ležícím na pobřeží Tichého oceánu v jižní části Mexika.

Michoacán trpí přítomností agresivních drogových kartelů. Ty údajně rozšiřují svou činnost i na vymáhání výpalného, a zaměřily se proto také na pěstitele avokáda.

Za každý kilogram těchto plodů, přepravený po nebezpečných michoacánských silnicích, vyžadují platbu, což žene spotřebitelské ceny nahoru.

Šéf michoacánských producentů avokáda ale stanici BBC řekl, že toto tvrzení je nesmyslné. Podle něj je příčinou vysokých cen špatná letošní úroda.

Někteří Mexičané zase vidí viníky současné situace v Američanech. "Gringos" si podle nich oblíbili avokádo a jídla z něj připravovaná, a veškerá mexická produkce proto směřuje na sever do USA.

Mexiko vyváží avokádo nejen do USA, ale také do Kanady a Evropy. Tam se jeho milovníky stali hlavně Francouzi.

Guacamole - národní jídlo

Název avokádo neznamená nic vznešeného. Je to zkomolenina španělského slova "aguacate", což je opět zkomolenina indiánského výrazu "ahuacatl". Ten je označením intimní části mužských genitálií.

Mexické guacamole
Mexické guacamole | Foto: Wikimedia Commons

Pokud jde však o mexickou kuchyni, je to klíčová potravina. Přidává se do typických mexických polévek. Především je pak součástí nejslavnějšího mexického krému guacamole, který připravovali již Aztékové.

Jde-li o jídlo, dokáží se Mexičané pořádně rozčílit. Když v roce 2007 prudce stouply ceny tortill, kukuřičných placek, jež jsou hlavním pokrmem Mexičanů, vedlo to k nepokojům po celém Mexiku, k takzvané tortillové válce.

Zdá se však, že k "avokádové válce" nakonec nedojde. Ceny těchto plodů totiž začínají přeci jenom klesat.

Důvod je zřejmě jednoduchý: prudký pokles poptávky znamená obvykle i značný pokles ceny.

 

Právě se děje

Další zprávy