Londýn - Pokud se lidstvo neuskromní ve spotřebě masa, vzroste do roku 2050 množství skleníkových plynů z potravinové výroby o 80 %.
Vědci z univerzit v Cambridgi a Aberdeenu ve Velké Británii proto doporučují konzumovat maximálně dvě porce červeného a sedm porcí drůbežího masa týdně.
Bude-li totiž poptávka po mase i nadále stoupat současným tempem, budou muset farmáři přeměňovat stále více lesů či polí na pastviny, aby uživili další dobytek.
Odlesňování v důsledku způsobí nárůst oxidu uhličitého a větší množství dobytka bude pro změnu produkovat více metanu. Oba plyny pak budou urychlovat změny klimatu.
Podle vedoucí práce Bojany Bajželjové nejsou na vině ani tak praktiky zemědělců, jako spíše jídelníček.
Vědci v práci, kterou otiskl časopis Nature Climate Change, upozorňují na celosvětově rostoucí oblibu amerického stylu stravování, především pojídání hamburgerů.
Současný vzestupný trend poptávky po mase prý způsobí takový nárůst skleníkových plynů, že bude velmi těžké splnit globální emisní limity.
Zdravější jídlo pro celou planetu
Situaci se může podařit výrazně zlepšit, pokud se farmářům v rozvojových zemích pomůže dosáhnout větších výnosů z jejich půdy. Velké zlepšení by přineslo i to, kdyby lidé přestali plýtvat jídlem.
Pokud se navíc podaří přesvědčit lidi, aby jedli zdravěji, pomohou tyto tři změny snížit množství skleníkových plynů ze zemědělství na polovinu oproti roku 2009.
"Je nutné najít způsoby, jak zabezpečit dostatek jídla bez rozšiřování polí či pastvin. Produkce jídla je hlavním činitelem ve ztrátě biodiverzity a výrazně přispívá ke změně klimatu a znečištění. Proto hraje roli i náš výběr potravin," vysvětluje Bajželjová.