Japonští velrybáři se vrací s prvním úlovkem. Lov plejtváků je zpět, trh přitom upadá

Simona Fendrychová Simona Fendrychová
Aktualizováno 2. 7. 2019 10:22
"Je to skutečně lahodné. Vyrostla jsem na tom," říká dvaasedmdesátiletá Jačijo Ičiharaová. "Velryba je něco, kvůli čemu svoláte rodinu k jednomu stolu. Je to opravdová domácí kuchyně," vysvětluje Japonka a vzpomíná hlavně na své dětství. Japonsko, které v pondělí po 31 letech obnovilo lov velryb, trvá na tom, že pojídání velrybího masa je důležitou součástí národní kultury. Jak jsou na tom ale mladí Japonci?
Japonští velrybáři se vrací s prvními úlovky. | Video: Associated Press

Ve skutečnosti velrybí maso až do konce druhé světové války nebylo v zemi moc rozšířené. Velrybím pochoutkám do té doby holdovali Japonci jen v některých oblastech. Na celé území tohle jídlo rozšířila až poválečná potřeba nasytit hladovějící obyvatelstvo.

Největší popularitu získaly pokrmy z masa velkých mořských savců v 60. letech. Jak se ale na japonský trh postupně dostávaly i další potraviny ze zahraničí, velrybí maso začalo zase ustupovat.

Posledních třicet let už se v restauracích a obchodech objevuje jen zřídka. Mohl za to zákaz komerčního lovu, který v 80. letech vyhlásila Mezinárodní velrybářská komise (IWC).

Japonsko se k IWC přidalo v 50. letech, kdy si komise ještě kladla za cíl řídit udržitelný lov velryb. Postupem času ale převládl názor, že je potřeba tyto velké mořské savce chránit. S tím se Japonci nikdy nesmířili. Krátce poté, co IWC komerční lov velryb úplně zakázala, začalo Japonsko velryby lovit pro vědecké účely. Výsledek? Ročně zabili z důvodu výzkumu kolem tisícovky velryb.

Kritici z řad států, které jsou proti lovu velryb, tvrdí, že takové zabíjení ve skutečnosti žádné vědecké opodstatnění nemá. Maso z těchto velryb se navíc přesto objevovalo v restauracích. V roce 2014 dal pochybovačům za pravdu dokonce Mezinárodní soudní dvůr.

Osm lodí letos uloví 227 velryb

Japonsko v lovu pokračovalo. Letos se dokonce rozhodlo z IWC vystoupit a od července obnovit komerční lov. V pondělí tak vyplulo z přístavu Kuširo na japonském ostrově Hokkaidó prvních pět lodí. Další tři lodě později vyrazily i z města Šimonoseki na ostrově Honšú.

Společně mohou do konce letošního prosince ulovit celkem 227 velryb. Podle informací britského listu The Guardian japonská vládní agentura řídící rybolov povolila rybářům chytit a zabít celkem 150 plejtváků Brydeových, 25 plejtváků sejvalů a 52 plejtváků malých.

Rybáři i Japonci pracující v potravinářství či pohostinství z toho mají radost, ale zároveň nezakrývají obavy. Jačijo Ičiharaová vede restauraci ve městě Minamiboso na pobřeží Tichého oceánu nedaleko Tokia. "Jsem spíš nervózní, než abych měla nějaká očekávání," přiznává.

Sama považuje velrybí maso za tradiční pochoutku, ale vnímá, že doba už se změnila. Posledních třicet let se velrybí maso na pultech v obchodech a v nabídkách restaurací objevovalo jen zřídka. Mnozí se obávají, že Japonci si proto odvykli a dávají přednost jinému masu. 

V 60. letech Japonci ročně snědli více než 200 tisíc tun velrybího masa. V roce 2016 už to bylo jen 3000 tun. Velrybí maso tehdy tvořilo 0,1 procenta spotřeby veškerého masa v Japonsku. Poptávka klesla a v posledních deseti letech se nezvyšuje.

Kdyby se měla celková spotřeba velrybího masa rozdělit mezi všechny obyvatele, na každého Japonce by nyní zbyl ročně kousek velký zhruba jako jablko.

Na velrybím masu nevyděláme

Do přímého obchodu s velrybím masem je dnes zapojeno jen asi 300 lidí. Ani ti, kdo se v byznysu pohybují, nepředpokládají, že trh teď díky obnově komerčního lovu zase rychle naroste.

"Za posledních 30 let k nám dorazily všemožné druhy potravin, existuje tolik věcí k jídlu. Už dávno neplatí, že když vyprodukujete spoustu velrybího masa, vyděláte spoustu peněz," vysvětlil agentuře Reuters Kazuo Jamamura, šéf Japonského velrybářského sdružení.

Více než výdělky vede Japonce k lovu velryb láska k tradici a také snaha udržet si potravinovou soběstačnost. Jak uvádí Reuters, jídelníček většiny Japonců se nyní skládá ze zahraničních produktů. Podle informací ministerstva zemědělství jen průměrně 40 procent kalorií spotřebovaných běžným obyvatelem pochází z jídla japonského původu.

Běžní obyvatelé se k lovu velryb staví různě. Poslední průzkum na vzorku 20 tisíc lidí ukázal, že přes 50 procent Japonců rádo jí velrybí maso, téměř 30 procent naopak ne. Přes 13 procent uvedlo, že ho nikdy neochutnalo.

Video: Velrybářský byznys v Japonsku upadá

Japonsko přestane lovit velryby ve volných vodách a bude lovit jen ve svých výsostných, odhaduju, že s lovem přestaně do 10 let | Video: DVTV, Martin Veselovský
 

Právě se děje

před 16 minutami

V rozvodněné řece na Slovensku se utopily tři ženy, snažily se zachránit psy

Tři ženy přišly o život v rozvodněné řece ve městě Revúca na středním Slovensku, když se ve středu pokusily zachránit před záplavami psy z útulku. Novinářům to ve čtvrtek řekl premiér Peter Pellegrini.

Policie původně informovala o jedné oběti v rozvodněné řece a ještě ráno uvedla, že po dalších dvou pohřešovaných ženách pátrá. "Žel, všechny tři, je to již potvrzeno, o svůj život v rozvodněné řece přišly," řekl později Pellegrini.

V důsledku vydatných lijáků a vichru se kvůli popadaným stromům vylila z koryta řeka Muráň, která teče nedaleko útulku. Když se do něj dostala voda, zveřejnily jeho pracovnice prosbu o pomoc. Autem přijely pomoci jejich kolegyně z útulku v Rožňavě, naložily psy, ale na zpáteční cestě se ztratily. Jedna z nich stihla zavolat na tísňovou linku, že se topí, pak bylo spojení přerušeno.

Zdroj: ČTK
Aktualizováno před 18 minutami

Student školy na východě Ruska střílel na spolužáky, jednoho z nich zabil

Jednoho člověka zabil a další tři zranil útočník, který ve čtvrtek střílel na stavební škole ve východoruském Blagověščensku. Policie podle agentury TASS uvedla, že motivem mladíka, který byl studentem školy a který poté spáchal sebevraždu, byly zřejmě spory se spolužáky.

"Na místě jsme našli těla dvou mladých lidí včetně útočníka," uvedla místní pobočka ruského ministerstva vnitra. Dodala, že zbraň měl registrovanou 19letý muž, který je považován za střelce. Útočníkovou obětí je rovněž 19letý student.

V nemocnici skončili tři mladí lidé ve věku 17, 19 a 20 let, všichni museli podle oblastních úřadů podstoupit operaci. Dva z nich jsou podle lékařů ve vážném stavu, mají četná střelná poranění.

Zdroj: ČTK
Další zprávy