Ve skutečnosti velrybí maso až do konce druhé světové války nebylo v zemi moc rozšířené. Velrybím pochoutkám do té doby holdovali Japonci jen v některých oblastech. Na celé území tohle jídlo rozšířila až poválečná potřeba nasytit hladovějící obyvatelstvo.
Největší popularitu získaly pokrmy z masa velkých mořských savců v 60. letech. Jak se ale na japonský trh postupně dostávaly i další potraviny ze zahraničí, velrybí maso začalo zase ustupovat.
Posledních třicet let už se v restauracích a obchodech objevuje jen zřídka. Mohl za to zákaz komerčního lovu, který v 80. letech vyhlásila Mezinárodní velrybářská komise (IWC).
Japonsko se k IWC přidalo v 50. letech, kdy si komise ještě kladla za cíl řídit udržitelný lov velryb. Postupem času ale převládl názor, že je potřeba tyto velké mořské savce chránit. S tím se Japonci nikdy nesmířili. Krátce poté, co IWC komerční lov velryb úplně zakázala, začalo Japonsko velryby lovit pro vědecké účely. Výsledek? Ročně zabili z důvodu výzkumu kolem tisícovky velryb.
Kritici z řad států, které jsou proti lovu velryb, tvrdí, že takové zabíjení ve skutečnosti žádné vědecké opodstatnění nemá. Maso z těchto velryb se navíc přesto objevovalo v restauracích. V roce 2014 dal pochybovačům za pravdu dokonce Mezinárodní soudní dvůr.
Osm lodí letos uloví 227 velryb
Japonsko v lovu pokračovalo. Letos se dokonce rozhodlo z IWC vystoupit a od července obnovit komerční lov. V pondělí tak vyplulo z přístavu Kuširo na japonském ostrově Hokkaidó prvních pět lodí. Další tři lodě později vyrazily i z města Šimonoseki na ostrově Honšú.
Společně mohou do konce letošního prosince ulovit celkem 227 velryb. Podle informací britského listu The Guardian japonská vládní agentura řídící rybolov povolila rybářům chytit a zabít celkem 150 plejtváků Brydeových, 25 plejtváků sejvalů a 52 plejtváků malých.
Targets of Japan's first commercial whaling season since the country walked out of the International Whaling Commission @AFPgraphics pic.twitter.com/Nd150oCneW
— AFP news agency (@AFP) July 1, 2019
Rybáři i Japonci pracující v potravinářství či pohostinství z toho mají radost, ale zároveň nezakrývají obavy. Jačijo Ičiharaová vede restauraci ve městě Minamiboso na pobřeží Tichého oceánu nedaleko Tokia. "Jsem spíš nervózní, než abych měla nějaká očekávání," přiznává.
Sama považuje velrybí maso za tradiční pochoutku, ale vnímá, že doba už se změnila. Posledních třicet let se velrybí maso na pultech v obchodech a v nabídkách restaurací objevovalo jen zřídka. Mnozí se obávají, že Japonci si proto odvykli a dávají přednost jinému masu.
V 60. letech Japonci ročně snědli více než 200 tisíc tun velrybího masa. V roce 2016 už to bylo jen 3000 tun. Velrybí maso tehdy tvořilo 0,1 procenta spotřeby veškerého masa v Japonsku. Poptávka klesla a v posledních deseti letech se nezvyšuje.
Kdyby se měla celková spotřeba velrybího masa rozdělit mezi všechny obyvatele, na každého Japonce by nyní zbyl ročně kousek velký zhruba jako jablko.
Na velrybím masu nevyděláme
Do přímého obchodu s velrybím masem je dnes zapojeno jen asi 300 lidí. Ani ti, kdo se v byznysu pohybují, nepředpokládají, že trh teď díky obnově komerčního lovu zase rychle naroste.
"Za posledních 30 let k nám dorazily všemožné druhy potravin, existuje tolik věcí k jídlu. Už dávno neplatí, že když vyprodukujete spoustu velrybího masa, vyděláte spoustu peněz," vysvětlil agentuře Reuters Kazuo Jamamura, šéf Japonského velrybářského sdružení.
Více než výdělky vede Japonce k lovu velryb láska k tradici a také snaha udržet si potravinovou soběstačnost. Jak uvádí Reuters, jídelníček většiny Japonců se nyní skládá ze zahraničních produktů. Podle informací ministerstva zemědělství jen průměrně 40 procent kalorií spotřebovaných běžným obyvatelem pochází z jídla japonského původu.
Běžní obyvatelé se k lovu velryb staví různě. Poslední průzkum na vzorku 20 tisíc lidí ukázal, že přes 50 procent Japonců rádo jí velrybí maso, téměř 30 procent naopak ne. Přes 13 procent uvedlo, že ho nikdy neochutnalo.