Jihlava - Farmáři na Vysočině udrželi v letošním prvním čtvrtletí prvenství v zemi ve výrobě vepřového masa.
Z jejich chovů se na trh dostalo 10.560 tun, v meziročním porovnání to bylo o procento více.
Produkce vepřového masa se přitom podle zjištění Českého statistického úřadu v celém Česku snížila skoro o pět procent.
Výroba hovězího masa na Vysočině v prvním čtvrtletí klesla. Od ledna do konce března plynulo z chovů na Vysočině 2350 tun hovězího a telecího masa, oproti loňskému prvnímu čtvrtletí méně o 12,4 procenta.
Mezi kraji to byl největší propad, přesto Vysočina udržela v této produkci druhou příčku.
Největší produkci hovězího masa měl Pardubický kraj
Vyšší dodávky měli jen chovatelé v Pardubickém kraji. V celém Česku se výroba hovězího masa (včetně telecího) meziročně zvýšila o 1,6 procenta na 18.096 tun.
Dodávky skopového masa jsou na Vysočině stále nízké. V prvním čtvrtletí to bylo podobně jako loni jen kolem jedné tuny. Chov ovcí sice pomalu stoupá, Vysočina ale pořád patří mezi kraje s nejmenšími ovčími stády.
Živočišná výroba má dlouhodobě významné místo v zemědělských podnicích kraje.
Letos na jaře bylo na Vysočině chováno 210.900 kusů skotu, největší počet v zemi. Prasat bylo 280.900 kusů.
Hospodáři se víc věnují i dříve opomíjenému chovu koz; na jaře jich měli kolem 2800. Vysočina se tak v chovu koz zařadila mezi tři nejvýznamnější regiony.