Mykolog: Mrazy nemrazy, čerstvé houby na Vánoce budou

Miloslav Lubas
23. 12. 2010 13:05
Penízovka sametonohá přečkala na severu půl metru sněhu a -15 °C
Foto: Zdeněk Pelda

Liberec - Zima jak na Sibiři sice ochudí štědrovečerní stůl libereckého mykologa Zdeňka Peldy, ale čerstvé houby na něm přesto budou.

Některé "prašivky" neudusila ani nezvykle vysoká sněhová peřina, která pokryla v prosinci severní Čechy, a třeskuté mrazy.

Známý houbař ze sídliště Broumovská přinese na Vánoce z lesa určitě jedlé penízovky sametonohé, ucha Jidášova a hlívy ústřičné.

"Rostou na pařezech, padlých kmenech a také na živých stromech až do výšky tří metrů. Některé penízovky sice zmizely pod nánosy sněhu, ale vím, kde jsou, a ometám si je smetáčkem," řekl Aktuálně.cz Pelda.

Na houby chodí každý Štědrý den už desítky let. Míří pěšky do lesíků a parků v Liberci a autem vyjíždí na svá oblíbená místa do asi 15 kilometrů vzdáleného Kryštofova údolí.

"V Liberci mi někdo ´ukradl´ penízovky, ale mám jich tady ukrytých ještě dost," prozradil.

Penízovky mráz nespálí

Penízovky jsou ze všech druhů jedlých hub nejvíc mrazuvzdorné a dají se bez obav jíst i nyní.

"Hlívy sice také hodně vydrží, ale když přes ně přejdou silné mrazy, mohou u lidí s citlivějším žaludkem vyvolat zažívací problémy. Na štědrovečerní stůl si je položím jen jako trofeje," upozornil Pelda

Penízovky se výborně hodí do polévky a ucho Jidášovo do zeleninových salátů - například do čočkového. V zimě lze na popadaných olších objevit rovněž blízkého příbuzného hlívy - pařezníka pozdního.

"Pařezník patří mezi jedlé houby se zajímavou chutí. Dělá se z něj guláš, stejně jako z hlívy. V zimě slouží také jako potrava divoké zvěři," podotkl Pelda.

Ve sněhu jsou i ohnivce, trhat se ale nesmí

V prosinci se v lesích vyskytují také maličké houby - ohnivce zimní a rakouské (dříve označované za šarlatové).

"Rostou až do dubna a jejich několikamilimetrové hlavičky připomínají svou velikostí špendlíkové hlavičky. Jednou před Vánoci jsem potkal na lesní cestě několik žen, povídaly si - jak jinak - o cukroví. Dělaly si ze mě legraci, kampak že jdu, jestli na houby. Tak jsem přikývl a dovedl je k místu, kde ohnivce rostou. A po chvilce hledání našly trs asi s patnácti houbičkami," vzpomněl si Pelda.

Ohnivce se řadí k nejedlým houbám, ale nesmí se trhat ještě z jednoho pádného důvodu. Jsou velmi vzácné, a ocitly se mezi chráněnými rostlinnými druhy. "Velmi dobře se fotografují. Jejich jasně červená barva krásně vyniká v kontrastu s okolním sněhem," dodal Pelda.

Před Vánoci 2006 našel mykolog 20 druhů hub

Kvůli časnému příchodu sněhu si skalní mykologové užili letos v prosinci mnohem méně radosti než v minulých letech. Třeba před čtyřmi lety našel na Štědrý den a těsně před ním rekordních 20 druhů hub.

Vévodil jim zástupce hřibovitých - klouzek obecný. A zcela zdravý a počasím nepoškozený. Mykolog tehdy nasbíral i hlívy ústřičné, desítky kusů čirůvky fialové, dvoubarevné a zelánky. Do košíku uložil také šťavnatku pomrazku, šťavnatku modřínovou či žampion.

"Prosinec byl v roce 2006 mimořádně teplý a houby rostly nejvíce za posledních 50 let," připomněl ojedinělý přírodní úkaz Pelda.

Úroda hub byla letos nadprůměrná

V letošním roce houbaři zaznamenali nadprůměrnou úrodu. Po přívalových deštích v pátek 6. a v sobotu 7. srpna, které vyvolaly ničivé záplavy, nastala v Libereckém kraji exploze hřibů.

"Nikdy jsem také nezažil tolik stročků troubkovitých. Ze sušených stročků se peče kuba a v lesích se jich rozprostíraly koberce. Vypadalo to, jako se tam rozlil asfalt," prohlásil Pelda.

Tomu, kdo chce vědět více o letošní úspěšné houbařské sezoně, doporučuje internetové stránky Nahouby.cz a Houbareni.cz

 

Právě se děje

Další zprávy