reklama
 
 

Rožmberk vydává své bohatství a láká tisíce diváků

12. 10. 2012 12:53
Výnos z výlovu největšího rybníka v ČR není mimořádný, jde však o oblíbenou podívanou

Třeboň - Pár okamžiků po východu slunce třeboňští rybáři zahájili výlov největšího českého rybníka Rožmberka u Třeboně na Jindřichohradecku.

Nasedli do pramic a za kroužení racků v lovišti v nejhlubší části krále rybníků provedli zátah rybářskou sítí. Atraktivní podívaná pro diváky potrvá do neděle.

Tradičně jdnou za dva roky o víkendu se na hráz rybníka sjíždí kolem 15 tisíc lidí. Kromě sledování rybářského řemesla je sem láká i ochutnávka rybích specialit a prodej čerstvých ryb.

"Rožmberk je atrakce pro lidi. Už naši předchůdci ale napsali, že dílo lidskému oku lahodí, ovšem z hlediska rybářského je velice pochybné," řekl šéf třeboňských rybářů Jan Hůda.

České moře se vypouští, čili strojí, zhruba dva týdny, záleží na počasí. Pak se diváci mohou stát svědky typické jihočeské podívané.

Uvidí rybáře na pramicích, jim sekundující pěšáky táhnoucí na ramenou síť, takzvaný nevod, kroužící racky, číhající volavky. 'Vařící' hřbety ryb ve zdvihající se síti ok. Jejich vyndavání ze sítě na brakovnu, třídění do jednotlivých kádí na dně u hráze vypuštěného rybníka.

Při zátahu nevodem je možné najednou vylovit 40 až 70 tun ryb z loviště. Podívaná se několikrát opakuje.

"Myslím, že výlov bude dobrý. V uplynulých měsících jsme tady odchytali zhruba 800 metráků ryb, a teď čekáme dolovek 1200 metráků, z toho tisíc kaprů a 200 metráků vedlejších druhů," odhaduje Hůda.

Podle chuti by rožmberského kapra nepoznal. Všechny třeboňské ryby mají vynikající chuť, z velkých i menších rybníků, proto se ho také velké procento vyváží. Přesto je v Česku stále nedoceněný. Dá se přitom upravovat na řadů způsobů.
Podívejte se, jak se na Třeboňsku ryby lovily loni:

Průměrná spotřeba sladkovodních ryb se v Česku loni zvýšila na 1,43 kilogramu na osobu. Proti průměru Evropské unie je ale stále méně než třetinová. Evropský průměr je přibližně pět kilogramů sladkovodních ryb na obyvatele.

Hůda míní, že čerstvé ryby jsou lidem dostatečně přístupné: "Nikdo si nemůže myslet, že do každého krámu, řeznictví nebo potravin, budeme dovážet čerstvé kapry, to není možné, spotřeba ryb je nízká a náklady na dopravu by byly obrovské."

Ve specializovaných prodejnách a na sádkách dostupné podle něj jsou. "Kdyby se ryby na jaře a na podzim prodávaly v kádích na náměstích, nevyprodají se, trpí tam, kdežto na sádkách v haltýřích mají přítok kvalitní vody," vysvětlil. Prodej v exteriérech měst je po hygienické, veterinární i finanční stránce složitý.

Rybník Rožmberk se rozkládá na 647 hektarech. Spolu s Novou řekou ho v 16. století navrhl známý stavitel Jakub Krčín z Jelčan. Budoval se v letech 1584 až 1590.

Sypaná hráz je dlouhá přes dva kilometry, v nejširším místě má v patě až 60 metrů a v koruně 12. Výška hráze je 11 metrů a hloubka vody u hráze 6,5 metru. Běžně zadržuje skoro šest milionů metrů kubických vody. Při povodních čelila hráz 75 milionům kubíků.

autor: ČTK | 12. 10. 2012 12:53

Související

    Pokračujte dál

    Hlavní zprávy

    reklama
    reklama
    reklama

    Jihočeský kraj

    reklama
    reklama
    reklama