Boone - Pokud si chcete vyrobit domácí gejzír, stačí vám k tomu láhev Coly Light a bonbóny Mentos. Jestliže je vhodíte do lahve, odstartuje se bouřlivá reakce. Tím se rozpustilá mládež už dlouho baví na večírcích. Avšak až nyní američtí vědci z Apalačské univerzity v Boone konečně našli příčinu. Informoval o tom server New Scientist.
Pokud mentolový nebo ovocný bonbón Mentos vhodíte do láhve, nápoj vystříkne až deset metrů daleko. Objevilo se několik teorií, proč tomu tak je. Například, že reakci způsobuje kyselost nápoje. V roce 2006 proběhly na televizním kanálu Discovery v programu Bořiči mýtů pokusy, které podle serveru New Scientist naznačovaly, že za chemickou reakcí stojí arabská guma a želatina obsažená v bonbónech v kombinaci s kofeinem, aspartamem a benzoanem draselným, které lze najít v Coca Cole. Ale až doteď pro to nebyl žádný seriózní důkaz.
Video zobrazující bouřlivé reakce v láhvi Coly si můžete prohlédnout zde.
Pokusy se solí i pískem
Tonya Coffeyová z Apalačské univerzity v Boone se skupinou studentů začala zkoumat reakce mezi Light Colou, ovocnými Mentos, mátovými Mentos a dalšími materiály, například jiným druhem bonbónů, přípravkem na mytí nádobí, solí nebo pískem. Reakce porovnala s reakcemi v jiných sycených nápojích, například bezkofeinové Coly nebo Coly s cukrem. Vyzkoušela i sodovku a tonic.
Všechny reakce probíhaly v láhvi nakloněné 10 stupňů od vertikální osy a trajektorie gejzírů se nahrávala na video. Tým zároveň zkoumal, kolik nápoje z láhve uniklo a vliv povrchu vhazovaných objektů.
Výsledky ukázaly, že Light Cola v kombinaci s mátovými nebo ovocnými Mentos vytvořila nejefektnější gejzír, který vytryskl až do sedmimetrové výše. Stejně dobře fungovala Light Cola bez kofeinu, z čehož tým zjistil, že kofein v koncentracích, v kterých je obsažen v nápoji, nemá na reakci zásadní vliv.
Ne pH, ale vázaný oxid uhličitý
Měření pH Coly po a před reakcí nevykazovala rozdíl, takže toto zjištění vyloučilo hypotézu, že podstatou je reakce kyseliny a zásady. Ukázalo se, že příčinou je něco, co způsobí nárůst bublinek oxidu uhličitého.
Oxid uhličitý je kromě bublinek vázán i v samotné tekutině ve formě slabé kyseliny uhličité, která se samovolně rozpadá na oxid uhličitý a vodu. "Proces je pomalý a závislý na tlaku," vysvětluje Pavel Kříž, chemik z univerzity v Calgary, s nímž redakce Aktuálně.cz konzultovala. "Jakmile tlak v láhvi naroste do určité úrovně, rozpad na vodu a oxid uhličitý se zastaví - proto nová láhev Coca Coly bude obsahovat bublinky i dlouho od data výroby, jakmile ji však necháte třeba přes noc otevřenou, bublinky vyprchají," dodává Kříž.
A tady přichází ke slovu fyzika. Povrch bonbónů Mentos je posetý důlky a nerovný. Ten způsobí bouřlivý rozpad kyseliny uhličité právě na vodu a oxid uhličitý, jehož výsledkem je efektní gejzír.
Nízké povrchové napětí
Explozivní průběh reakce podporují dva další faktory. Prvním je povrchové napětí. Pokud je nízké, uvolňuje se oxid uhličitý rychleji. Aspartam, náhradní sladidlo použité v Cole Light, způsobuje, že povrchové napětí tohoto nápoje je nižší než u limonády s klasickým cukrem, proto je reakce v dietní Cole bouřlivější. Povrchové napětí snižuje i arabská guma použitá v bonbonech, což pak rychlost reakce ještě zvyšuje.
Přečtěte si také:
Hmyz v medicíně: Ploštice odebírá krev, komár nese lék
Ptakopysk podivný. Nejen zevnějškem