Ministr zemědělství Marian Jurečka je naštvaný na výrobce potravin nebo drogerie, kteří v Česku nabízejí stejné výrobky s jiným složením než v Německu nebo Rakousku. Za půl milionu korun tak nechal udělat test výrobků, které prodávají obchody v Česku, Maďarsku, Německu, Rakousku a na Slovensku. Provedla ho Vysoká škola chemicko-technologická v Praze. "Testy ukázaly, že některé potraviny stejné značky se ve svých vlastnostech liší. Považuji to za nepřijatelné a vůči spotřebitelům za diskriminující," řekl. Projděte si výsledky v detailu. Zjistíte, že v některých případech jsou na tom Češi lépe než Němci. Když už se ale objeví zásadní rozdíl, je v neprospěch českých zákazníků.
Kiri z tvarohu a smetany
Ve výrobcích z Rakouska a Německa byl mírně zvýšený obsah bílkovin a tuků, sýr naopak v těchto zemích obsahoval méně cukrů. Rozměrově stejné krabičky obsahovaly různé množství sýra. Zatímco lidé v Německu a Rakousku pořídí v totožném balení 120 gramů, Češi a Slováci dostanou 100 gramů. V Německu sýr vyjde podle webu aktionspreis.de v průměru na zhruba 1,6 eura (cca 42 korun), v Česku je podle webu kupi.cz standardně za 29,90 koruny. Vedle toho sýry z Německa a Rakouska byly chutnější.