Hamburg - Nejoblíbenější oříškový krém na světě má v Německu novou recepturu. Je ještě méně oříškový a ještě více z cukru. Ukazuje to rozbor německého spotřebitelského sdružení Verbraucherzentrale Hamburg.
"Ferrero poprvé po mnoha letech změnilo recepturu pro Nutellu," píše sdružení na svém Facebooku. Rozdíl je patrný hned na první pohled: nový krém je světlejší.
Ferrero hat seit vielen Jahren zum ersten Mal erkennbar die Rezeptur von Nutella geändert. Der Anteil an Magermilchpulver liegt laut Zutatenliste jetzt bei 8,7%. Vorher waren 7,5% drin. Da die Farbe des neuen Nutellas heller ist, gehen wir davon aus, dass mehr Milchpulver auf Kosten von Kakao zugesetzt wurde. Kakao ist in der Zutatenliste nach hinten gerutscht. Die genaue Menge an Kakao oder vielen weiteren Zutaten muss Ferrero leider nicht angeben. Und eine Antwort auf unsere Anfrage haben wir auch nicht bekommen. Zuviel Transparenz will Ferrero seinen Kunden offensichtlich doch nicht gewähren. Ob auch die Gehalte der anderen Zutaten wie Zucker oder Palmöl verändert wurden, bleibt unklar. Laut Nährwerttabelle steigt der Zuckergehalt weiter auf 56,3% (vorher 55,9%), allerdings fällt der Fettgehalt geringfügig auf 30,9% (vorher 31,8%). Nutella bleibt also eine Zucker-Fett-Creme. Habt ihr den Unterschied schon bemerkt und was haltet ihr von dieser Rezepturänderung?
Zveřejnil(a) Verbraucherzentrale Hamburg dne 02. Listopad 2017
Důvod změny barvy? V Nutelle je nyní více odtučněného sušeného mléka. Jeho podíl na celkovém obsahu krému vzrostl z 7,5 na 8,7 procenta. Podle sdružení je v Nutelle nyní více prášku z mléka na úkor kakaa.
Usuzuje tak z toho, že kakao se ve složení na etiketě posunulo na nové Nutelle právě až za sušené mléko. Sdružení připomíná, že pořadí přísad je určeno jejich váhou na celkovém obsahu výrobku.
O kolik kakaa je nyní v krému méně, přesně říci nelze - ve složení na sklenici Nutelly to specifikováno není a výrobce krému, firma Ferrero, přesná čísla neodhalil ani hamburskému spotřebitelskému sdružení, ani například listu Welt, který se také dotazoval.
Pohled na tabulku výživových hodnot, která je na zadní straně sklenice, každopádně poodhaluje další změnu receptury - vzrostl podíl cukru.
Nutella je více než z poloviny tvořena cukrem - nyní je to 56,3 procenta, předchozí receptura obsahovala 55,9 procenta cukru. Naopak podobně mírně klesl podíl tuku - z 31,8 na 30,9 procenta. I tak Welt shrnuje: Nutella zůstává krémem plným cukru a tuku.
V Česku se složení Nutelly od té německé liší. Upozornil na to například test potravin, který si v první polovině roku nechal zpracovat ministr zemědělství Marian Jurečka. Nutella prodávaná v Česku, Maďarsku, Rakousku a na Slovensku byla na pohled světlejší než ta německá. Podle vědců z Vysoké školy chemicko-technologické měl německý krém vyšší obsah kakaové sušiny. "Při její výrobě byl tedy použitý buď odlišný kakaový prášek, nebo jeho odlišné dávkování," shrnuli výzkumníci.
Podle webu výrobce je v krému, který se prodává v českých obchodech, stále více kakaa (7,4 %) než sušeného mléka (6,6 %). Lehce se liší i obsah cukrů (56,8 %) a tuků (31,8 %).
On-line deník Aktuálně.cz se společnosti zeptal, jestli také v Česku změnila složení Nutelly. "Sušená syrovátka, derivát mléka, byla nahrazena malým navýšením již přítomného sušeného odstředěného mléka. Množství, kvalita, suroviny a ostatní vlastnosti dalších ingrediencí jsou stejné," uvedla firma ve svém stanovisku.