Praha – Čokoláda z nápojových automatů není většinou čokoláda. Dvě třetiny provozovatelů těchto přístrojů klamou zákazníky. Ukazují to závěry kontrolní akce Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI).
"Provozovatelé nejčastěji klamavě označovali instantní teplé nápoje názvem čokoláda, aniž by použili odpovídající suroviny," říká mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.
K přípravě nápoje s označením čokoláda legislativa vyžaduje použití směsí s obsahem kakaového prášku minimálně 25 procent. U 34 ze 47 kontrolovaných provozovatelů přitom inspektoři zjistili, že používají směsi s mnohem nižším než požadovaným obsahem kakaového prášku. Ve většině případů se obsah kakaa ve směsi pohyboval od šesti do 15 procent.
Podobně problematické je také označování mléka, které se v automatech přidává do kávy. Zde kontrola obsahu směsí prokázala, že ve většině případů provozovatelé namísto deklarovaného mléka použili instantní náhrady s mléčnými bílkovinami nebo třeba laktózou.
Podrobné výsledky kontrol včetně jmen prozovatelů najdete na webu potravinářské inspekce.
"Více než dvě třetiny kontrolovaných osob tak porušily právní předpisy tím, že poskytovaly o nápojích zavádějící informace. Kakaový prášek a mléko přitom patří základním a nákladným složkám tohoto druhu nápojů," říká Kopřiva.
Dále inspektoři prověřili vyznačení alergenních látek, čistotu automatů, nastavení systému sanitace a používání materiálů vhodných pro styk s potravinou. Celkem šest provozovatelů nemělo alergenní látky vyznačeny vůbec, u dvanácti provozovatelů inspektoři zjistili vyznačení alergenů s nedostatky. "V ostatních uvedených parametrech byl výsledek kontrol vyhovující," dodáví Kopřiva.
Inspekce nařídila provozovatelům, aby nápoje označili správně a zahájí s nimi správní řízení o uložení sankce. "Vzhledem k neuspokojivé situaci v daném segmentu budeme v kontrolách průběžně pokračovat," říká Kopřiva.