reklama
 
 

Test pákových kávovarů pro domácnost: Kvalitu dostanete za rozumnou cenu

10. 9. 2015
Časopis dTest otestoval více než desítku pákových kávovarů určených pro domácí použití. Nejlépe dopadla dvojice De’Longhi EC 680 Dedica a Kenwood kMix ES020. Dobrou zprávou je, že oba stroje patří mezi levnější varianty - pořídit se dají za zhruba čtyři tisíce korun. Obecně testované kávovary dopadly dobře. Na občasnou přípravu domácího espressa se podle autorů testu však stále více hodí kapslové kávovary.

PrahaEspreso jako z kavárny, ale v pohodlí domova, si chce vychutnat stále více Čechů. Časopis dTest proto otestoval více než deset pákových kávovarů určených pro domácí použití. Nejlépe vyšla dvojice De’Longhi EC 680 Dedica a Kenwood kMix ES020.

Oba kávovary získaly hodnocení na hranici dobré a velmi dobré. Dobrou zprávou přitom je, že oba patří mezi levnější - pořídit se dají za zhruba čtyři tisíce korun.

Obecně vyšly všechny testované kávovary jako dobré. Jejich ceny se pohybují mezi 1 790 a 24 390 korunami.

Nejen espresso

Všechny zařazené kávovary jsou vybavené tryskou na pěnění mléka. Kromě klasického espressa si tak s nimi můžete připravit třeba caffe latte nebo cappuccino.

Naopak pouze jeden z testovaných modelů disponuje vlastním mlýnkem na kávu, bez kterého se při přípravě dobrého espressa neobejdete. Káva by totiž vždy měla být čerstvě namleta, jinak ztratí chuť i aroma. Při nákupu pákového kávovaru je tak potřeba počítat i s doprovodnou investicí do kvalitního mlýnku.

Ohledně senzorických vlastností espressa obstály všechny kávovary relativně dobře. Chuť výsledného espressa totiž neovlivňuje jen samotný kávovar a druh použité kávy, ale i namletí nebo kvalita vody. Některé z kávovarů tak disponují i nastavitelností tvrdosti vody.

Správná teplota

Většina testovaných kávovarů nabízí možnost nahřátí šálků. Správná teplota zajistí, že si připravená káva déle udrží správnou teplotu a díky tomu i chuť.

Jako problematické se u několika kávovarů ukázalo dodržování optimálních teplot pro přípravu kávy i mléčné pěny. Celá čtvrtina testovaných přístrojů nebyla schopná připravit espresso o ideální teplotě. Ta je podle odborníků 67 stupňů Celsia, některým kávovarům se přitom nepodařilo dosáhnout ani 55 stupňů.

Ještě větší rozdíly test odhalil při přípravě mléčné pěny. Dle baristů by měla mít 70 stupňů Celsia. Například kávovar značky Catleru ale mléko zahřál na více než 90 stupňů, naproti tomu stroj od Zelmeru dosáhl jen 56,3 stupňů. Při nesprávné teplotě se přitom v mléce nevytváří důležitá mikropěna.

Na občasné espresso raději kapsle

Na kvalitu výsledné kávy z pákového kávovaru má mimo vše jmenované velký vliv i kvalita obsluhy. Pákové kávovary jsou tak povětšinou spíše výsadou profesionálů nebo nadšenců, kteří si se svým oblíbeným nápojem chtějí vyhrát.

V domácnostech si v posledních letech získaly místo především automatické nebo kapslové kávovary. Ty sice nabízejí menší možnost ovlivnění výsledného nápoje, ale právě díky tomu je jejich obsluha velice jednoduchá.

Přitom senzorické hodnocení espressa z kapslových kávovarů při jednom z předcházejících testů dopadlo velice dobře. I autoři testu se tak podotýkají, že na občasnou přípravu domácího espressa se hodí spíše kapslový kávovar.

Podrobné výsledky testu naleznete v zářijovém vydání časopisu dTest.

autor: David Kořínek | 10. 9. 2015

Související

    Hlavní zprávy

    reklama
    reklama
    reklama
    reklama
    reklama
    reklama

    Sponzorované odkazy

    reklama