Zuckerberg chce "opravit" Facebook. Na konci roku bude mířit lepším směrem, věří

Ondřej Neufus Ondřej Neufus
5. 1. 2018 13:55
Spojit svět a zastavit fake news. Tak by se daly ve zkratce popsat cíle, které si na letošní rok připravil zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg.
Foto: Reuters

San Francisco - Zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg si rád dává předsevzetí. Poté, co naběhal 365 mil, přečetl 25 knih, naučil se mandarínsky a navštívil každý stát USA, se nyní rozhodl "opravit" svou populární sociální síť.

Změny mají směřovat především k lepší ochraně uživatelů Facebooku. Zuckerberg hodlá očistit síť od urážek, nenávisti a takzvaných fake news. Právě šíření nepodložených zpráv bylo v minulosti této společnosti opakovaně vyčítáno.

"Svět je znepokojený a rozdělený. Facebook má spoustu práce - nejen chránit své uživatele od urážek a projevů nenávisti, bránit se vměšování států, ale i zajistit, aby čas strávený na Facebooku byl kvalitně strávený čas," napsal Zuckerberg na svém profilu.

Zmíněné vměšování států neznamená pouze ovlivňování veřejného mínění pomocí takzvaných fake news, z něhož bylo během prezidentských voleb v USA obviněno Rusko. Od letošního ledna platí v Německu zákon, že sociální sítě musí mazat nenávistné příspěvky do 24 hodin pod pokutou až 50 milionů eur (asi 1,3 miliardy korun).

Zuckerberg uznává, že nelze úplně zabránit všemu zneužívání sociálních sítí. Přiznává také, že Facebook v současnosti dělá příliš chyb při prosazování svých zásad proti zneužívání jeho nástrojů. Zároveň ale doufá, že pokud se toto podaří napravit, bude na konci letošního roku Facebook mířit mnohem lepším směrem.

 

Právě se děje

Další zprávy