Známý výrobce luxusního prádla Etam náhle uzavřel všechny své české obchody

Martina Marečková
5. 3. 2019 7:02
Zákazníky, kteří koncem minulého týdne vyrazili na nákup do některé z tuzemských prodejen spodního prádla Etam, přivítaly zavřené dveře. S příchodem března ukončilo svůj provoz všech 12 obchodů této oblíbené francouzské značky v Česku. Za nečekaným krokem stojí spor prodejního partnera značky s jejími majiteli.
Prodejny značky Etam v Česku jsou zavřené a zapečetěné.
Prodejny značky Etam v Česku jsou zavřené a zapečetěné. | Foto: Aktuálně.cz

Značku Etam na českém a slovenském trhu od roku 2004 zastupuje česká firma HaGaimpex. Té ale Francouzi neprodloužili smlouvu o spolupráci. A protože veškeré zboží na prodejnách vlastní francouzská společnost, její tuzemský obchodní partner nemá oprávnění je nadále prodávat.

"Výše uvedený krok je překvapením i pro naši společnost a je výlučným rozhodnutím smluvního partnera Etam Lingerie," píše se v dopise, které firma HaGaimpex zaslala vlastníkům obchodních center, v nichž si pronajímá prostory. "Zároveň vzhledem k nemožnosti realizovat prodeje zahájí (HaGaimpex) kroky vedoucí k likvidaci společnosti," píše se dále v dopise, který má Aktuálně.cz k dispozici.

V Česku se prodejny Etam nacházejí výlučně ve velkých nákupních centrech v Praze, v Brně, Liberci, Hradci Králové a Ostravě. Prodejní síť vybudovala firma HaGaimpex. Ta investovala několik milionů korun i do prodejny v pražském obchodním centru Nový Smíchov, kterou otevřela loni v říjnu.

Smlouva o spolupráci byla platná do konce roku 2018 a česká firma prý s francouzskou stranou několik měsíců před jejím vypršením jednala o jejím prodloužení. 

O odprodej sítě neměli Francouzi zájem

Kvůli nejasnosti o budoucí spolupráci prý česká firma nabídla svému obchodnímu partnerovi z Francie odprodej české prodejní sítě. Její hodnotu vyčíslil auditor na více než 60 milionů korun. Francouzi ale neprojevili zájem. Podle informací Aktuálně.cz je v jednání opětovné otevření jen některých českých prodejen, které by francouzská matka provozovala napřímo.

"Věříme, že značka Etam bude na Novém Smíchově pokračovat, v centru je už mnoho let a vždy byla oblíbená," sdělil bez dalších podrobností David Pažitka, ředitel OC Nový Smíchov.

Uzavření prodejny Etam překvapilo také provozovatele pražského nákupního centra Palladium. "Oznámení přišlo krátce před uzavřením obchodu, ke kterému došlo 1. 3. 2019," sdělila Karolína Peterková z marketingu firmy Property Solutions, jež centrum spravuje. "Poskytovatel franšízy nicméně v kontextu této události potvrdil zájem o pokračování prodeje zboží značky Etam v nákupním centru Palladium v blízké budoucnosti," dodala.

Značka Etam vznikla v roce 1916 a dnes patří mezi největší výrobce spodního prádla ve Francii. Firma má prodejny ve více než 50 zemích. V roce 2016 měla skupina Etam tržby 1,3 miliardy eur, přičemž její provozní zisk meziročně klesl o 6,5 procenta na 49 milionů eur. Pod její křídla patří vedle samotné značky Etam také značky Undiz a 1.2.3.

Zástupce společnosti HaGaimpex se Aktuálně.cz nepodařilo zkontaktovat, telefon nikdo nezvedal. V obchodním rejstříku jsou poslední údaje o hospodaření této společnosti z roku 2010. Tehdy tržby firmy přesáhly 56 milionů korun. Jednatelem společnosti HaGaimpex je Jozef Bakšay, který byl v letech 1991-92 ministrem zahraničního obchodu někdejšího Československa.

 

Právě se děje

Další zprávy