Ženy vlastní jen 15 procent českých firem, zjistila analýza

ČTK ČTK
13. 12. 2022 11:56
Ženy vlastní jen 15 procent českých firem, zjistila analýza

Ženy jsou majoritním vlastníkem 15 procent českých firem, jejich podíl stagnuje. Kolem 56 procent firem ovládá muž a ve 28 procentech právnická osoba většinového majitele nemá nebo je v rukou jiné právnické osoby. Vyplývá to z analýzy vlastníků tuzemských firem, kterou zveřejnila poradenská společnost Dun & Bradstreet.

V Česku je aktuálně registrováno 559 434 společností s ručením omezeným a akciových společností. "Podíl podnikatelek je v českém byznysu stále nízký a dlouhodobě stagnuje kolem 15 procent. Například na Slovensku ženy ovládají 18 procent společností a v sousedním Polsku každou třetí firmu vlastní a řídí žena, což je jeden z nejvyšších podílů v rámci EU," uvedla analytička Dun & Bradstreet Petra Štěpánová.

Největší, zhruba pětinové zastoupení žen, jako majoritních majitelek, je u subjektů s ročními tržbami do pěti milionů korun. "Obecně platí, čím jsou tržby společnosti vyšší, tím je v rámci podnikatelské základny nižší podíl 'ženských' firem," doplnila Štěpánová.  Ženy se nejčastěji soustředí na podnikání v oblasti zdravotní péče, vzdělávání a služeb. Naopak stavebnictví, informační a komunikační činnosti či doprava a skladování jsou sektory, kde jednoznačně převažují subjekty s mužskými vlastníky.

 

Právě se děje

Další zprávy