Zemřel lobbista a miliardář Martin Ulčák, bylo mu 56 let

ČTK ČTK
Aktualizováno 24. 4. 2020 20:51
Ve věku 56 let v pátek zemřel podnikatel Martin Ulčák. Informaci serveru Motejlekskocdopole a Seznam Zprávy potvrdil mluvčí Ulčákovy strojírenské skupiny Witkowitz Karel Křivan. Ulčák podnikal prostřednictvím pražské společnosti E-Invest, patřila mu například i firma T-Watt obchodující s elektřinou.
Martin Ulčák.
Martin Ulčák. | Foto: ČTK

Martin Ulčák je znám jako úspěšný podnikatel, miliardář, patřila mu také strojírenská skupina Witkowitz, kterou představil loni v prosinci. Zastřešila osm strojírenských firem z někdejší skupiny Vítkovice, v nichž získal prostřednictvím svých společností rozhodující podíl, tedy společnosti Witkowitz Envi, Gearworks, Witkowitz Mechanica, Witkowitz Slovakia, Hammering, Hutní montáže, Vítkovice Energetické strojírenství (VES) a Witkowitz.

Časopis Forbes, který ho označil za vlivného muže českého byznysu s přesahem do energetiky, strojírenství či těžby uhlí, mu loni přisoudil 94. místo mezi nejbohatšími Čechy. Jeho majetek odhadl na 1,7 miliardy korun.

Ulčák vystudoval Vysokou školu ekonomickou, v roce 1991 se třemi spolužáky založil firmu Geco, která je nyní největším prodejcem tabákových výrobků a má síť trafik. Mezi další jeho podnikatelské aktivity patřil například obchodník s cennými papíry Atlanta Safe.

Později se prosadil jako vlivný lobbista, který využíval své vazby z doby působení v SSM. Mimo jiné měl blízko k někdejšímu komunistickému funkcionáři Miroslavu Šloufovi, který pomáhal s politickou kariérou Miloši Zemanovi. Podle Hospodářských novin se Šlouf s Ulčákem v dobách Zemanovy vlády (1998 až 2002) radil třeba o privatizaci bank. Znám je také neúspěšnou snahou o ovládnutí zkrachovalé Sazky.

V dalších letech podnikal prostřednictvím společnosti E-Invest, patřila mu například i firma T-Watt obchodující s elektřinou.

V poslední době se angažoval zejména v restrukturalizaci firem po bývalém vítkovickém impériu Jana Světlíka, kde spolupracoval s dalším miliardářem Jaroslavem Strnadem. Loni v květnu napsaly Hospodářské noviny, že celková suma, kterou do záchrany Vítkovic investoval, prý přesahuje dvě miliardy korun.

 

Právě se děje

Další zprávy