Zeman: Nejvhodnějším řešením pro OKD by bylo znárodnění

ČTK ČTK
Aktualizováno 13. 4. 2016 18:59
V první řadě je podle něj zapotřebí pomoci horníkům a v druhé uchovat v rozumném rozsahu těžbu v perspektivních dolech, uvedl Zeman. Vláda se o svém postupu ohledně OKD rozhodne až poté, co od nových majitelů získá vyžádané informace. Ve hře je finanční pomoc státu, převzetí firmy státem nebo insolvence.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: NWR

Praha - Nejvhodnějším řešením situace kolem těžební společnosti OKD by bylo podle prezidenta Miloše Zemana přijetí zákona o znárodnění této firmy. V první řadě je podle něj zapotřebí pomoci horníkům a v druhé uchovat v rozumném rozsahu těžbu v perspektivních dolech.

Uvedl to hradní mluvčí Jiří Ovčáček po jednání Zemana s moravskoslezským hejtmanem Miroslavem Novákem, vládním zmocněncem pro Moravskoslezský kraj Jiřím Ciencialou a viceprezidentem Sdružení pro rozvoj Moravskoslezského kraje Václavem Daňkem.

Hejtman Novák řekl, že i podle něj by znárodnění bylo nejlepší variantou. Mluvčí skupiny AHG, majitele společnosti New World Resources (NWR), která OKD vlastní, Roman Pařík řekl, že se k tomu firma aktuálně nemůže vyjádřit, protože nezná podmínky zestátnění.

O případné pomoci ze strany státu jednali v úterý se zástupci skupiny AHG, majitele společnosti New World Resources (NWR), která OKD vlastní, ministr financí Andrej Babiš (ANO) a ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD). Ministři po jednání uvedli, že AHG poskytne během několika dní informace, které si vyžádala. Teprve poté se kabinet rozhodne o svém postupu ohledně OKD.

Podle Mládka jsou ve hře tři scénáře. Je to státní spoluúčast na záchraně OKD, převzetí firmy státem a insolvence podniku. Babiš několikrát označil za nejlepší variantu "funkční OKD v konkurzu, kdy věřitelé a vlastníci nedostanou vůbec nic a odejdou a už nikdy se nevrátí a zruší se všechny nevýhodné smlouvy pro OKD".

Premiér Bohuslav Sobotka před novináři připomněl, že vláda má připraveno několik scénářů založených zejména na představě postupného útlumu těžby v OKD a nepřeje si okamžité uzavírání podniku. "Já myslím, že jsme schopni se pohybovat v rámci stávajícího právního rámce, to znamená, můžeme vycházet ze zákonů, které v České republice platí," řekl premiér.

 

Právě se děje

Další zprávy