Ze surového tabáku se začne nově platit spotřební daň

ČTK ČTK
20. 5. 2015 13:08
Poslanci schválili novelu, má být účinná od letošního 1. července.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - Na surový tabák by se měla nově vztahovat spotřební daň. Počítá s tím vládní novela zákona o spotřebních daních, kterou dnes schválila Sněmovna. Aby platila, musí ji ještě schválit Senát a podepsat prezident.

Daň má začít platit od 1. července 2015, zdaňovacím obdobím má být jeden měsíc.

Sazba daně bude odpovídat sazbě u tabáku ke kouření, tedy 1896 korunám za kilogram. Kdykoli se bude zvyšovat sazba daně u tabáku ke kouření, zvýší se i daň na surový tabák.

Vztahovat se bude na sklizené tabákové rostliny a jakékoli polotovary z nich vyrobené, které se nacházejí na území ČR a které nejsou upraveny k prodeji konečnému spotřebiteli.

Pokud jde o tabákové listy, zdaňovat se mají celé i dělené. Daň se bude vztahovat na tabák sušený, nesušený, fermentovaný, nefermentovaný, expandovaný (upravený za použití vodní páry) i neexpandovaný.

Pod surový tabák budou spadat i zbytky z tabákových listů, zbytky vzniklé při zpracování a výrobě tabákových výrobků a dále rekonstituovaný tabák vyrobený spojením jemně rozdrobeného tabáku, tabákového zbytku nebo tabákového prachu, a to v případech, kdy nejsou tyto výrobky upraveny pro prodej konečnému spotřebiteli.

Plátcem daně bude každý, kdo použije surový tabák k jinému účelu než pro výrobu tabákových výrobků, k dodání jiné osobě k jejich výrobě nebo k vývozu do zahraničí. Musí se zaregistrovat do sedmi dnů ode dne, kdy takto tabák použije. Výjimku dostanou například vysoké školy nebo výzkumné instituce pro vědecké účely. Osoby v registru budou muset složit kauci 20 milionů korun.

 

Právě se děje

Další zprávy