Zálohujme lahve, pomůžeme přírodě, říká studie. Vylepšeme dnešní třídění, míní firmy

Iva Špačková Michal Šenk Adéla Skoupá Iva Špačková, Michal Šenk, Adéla Skoupá
22. 1. 2019 16:29
Nový výrobek vznikne dnes v Česku díky třídění v kontejnerech zhruba ze šedesáti procent vyrobených PET lahví. Pokud se v Česku rozjede systém vracení lahví, pomůže to zvýšit recyklaci až na 90 procent. Tvrdí to studie pracovní skupiny Zálohujme.cz. Firmy zapojené do současného systému sběru obalů zálohování většinou nevylučují, ale domnívají se, že by mohlo pomoci vylepšit již fungující třídění. Podívejte se na jejich argumenty i na to, kolik by zavedení nového systému stálo.
Foto: Zálohujme.cz

Současný stav

Češi jsou v třídění odpadů v rámci Evropy jedni z nejlepších. Loni se podařilo zrecyklovat podle společnosti EKO-KOM, která zajišťuje sběr a recyklaci po celé zemi, téměř tři čtvrtiny všech vyrobených odpadů. Nejvíce recykluje papír, následuje sklo, plasty, kovy a nápojové kartony.

Relativně dobře se daří vrátit do oběhu i obávané PET lahve, kterých se v roce 2016 vyrobilo 56 202 tun. Údaje o tom, jak přesně se daří jednotlivé druhy odpadů recyklovat, se sice u různých českých institucí liší, což komplikuje detailní, přesnou analýzu, nicméně rozdíl mezi oběma vykazovanými údaji není tak velký.

Institut INCIEN na základě studie materiálových toků zjistil, že se v České republice k recyklaci odešle 57,5 procenta PET lahví uvedených na trh (55,9 procenta PET odesláno k vločkování a 1,6 procenta k jinému zpracování). Podle společnosti EKO-KOM se daří petky recyklovat z 65 procent.

Pokud se vyjde z čísel INCIEN, pak se v průběhu spotřeby, třídění a dotřídění ztrácí zhruba 24 000 tun PET lahví neboli 42,7 procenta z celkového počtu PET nápojových obalů uvedených na trh. Část petek se ještě využije na energetické zpracování odpadu (zhruba 12 procent), i tak ale v přírodě či na skládce končí asi 30 procent PET lahví.

 

Právě se děje

Další zprávy