Zálohujme lahve, pomůžeme přírodě, říká studie. Vylepšeme dnešní třídění, míní firmy

Iva Špačková Michal Šenk Adéla Skoupá Iva Špačková, Michal Šenk, Adéla Skoupá
22. 1. 2019 16:29
Nový výrobek vznikne dnes v Česku díky třídění v kontejnerech zhruba ze šedesáti procent vyrobených PET lahví. Pokud se v Česku rozjede systém vracení lahví, pomůže to zvýšit recyklaci až na 90 procent. Tvrdí to studie pracovní skupiny Zálohujme.cz. Firmy zapojené do současného systému sběru obalů zálohování většinou nevylučují, ale domnívají se, že by mohlo pomoci vylepšit již fungující třídění. Podívejte se na jejich argumenty i na to, kolik by zavedení nového systému stálo.
Foto: Iva Špačková

Návrh na zlepšení – zálohování

Studie iniciativy Zálohujme došla k tomu, že ačkoliv většina Čechů třídí, přesto necelá třetina obyvatel vyhazuje petky do obyčejné popelnice nebo rovnou do přírody, ačkoliv díky husté síti kontejnerů má možnost třídit odpad už 99 procent Čechů.

Všechny pečlivě vytříděné petky se navíc nedaří stoprocentně zrecyklovat, protože kvůli atypickému designu lahví nebo jejich znečištění i omezení dotřiďovacích linek se v procesu dotřídění ztrácí podle INCIEN přes 6800 tun petek.

Třídění má i přes své dobré výsledky své limity. A právě zálohování lahví by podle iniciativy zvýšilo motivaci všech obyvatel vracet lahve důsledně do oběhu.

"Současný systém třídění není zdaleka tak efektivní, jak si někdy myslíme. Nemotivuje nás k prevenci a není ani zárukou recyklace. Pokud se rozhodneme zavést systém záloh, musí lidi motivovat k eliminaci jednorázových plastů a k vrácení lahví," shrnul přínos zálohového systému europoslanec Pavel Poc.

 

Právě se děje

Další zprávy