Chuť na české jahody roste, polí s nimi výrazně přibývá. Na sběr ale nejsou lidi

Markéta Zemánková Markéta Zemánková
30. 5. 2017 18:20
Každý Čech sní v průměru 2,5 kilogramu jahod ročně a stále roste zájem o jahody vypěstované v České republice. Plochy, na kterých se pěstují jahodníky, se loni rozšířily a ministerstvo zemědělství podporuje pěstitele dotacemi. Stále ale chybí pracovní síla, většina pracovníků je ze zahraničí.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Žena

Praha - Každý Čech sní v průměru 2,5 kilogramu jahod za rok a nejradši máme ty vypěstované v Česku. Odpovídá tomu i nárůst plochy, na které se jahody pěstují. Ta se loni zvětšila o 11,2 procenta na 1878 hektarů půdy. Z toho 700 hektarů využívají profesionální pěstitelé jahod, zbylou většinu jahodových ploch si obhospodařují zahrádkáři pro svou vlastní spotřebu.

Počet jahod, které jahodníky vyprodukují, se ale snížil. V roce 2015 jich vyprodukovaly téměř šest tun na hektar (5,74), loni to bylo necelých pět tun (4,94). Na tiskové konferenci to řekli zástupci ministerstva zemědělství.

"Spotřebitelé dávají stále vice přednost českým jahodám," říká Martin Ludvík, předseda Ovocnářské unie České republiky. V naprosté většině se ale v Česku prodávají jahody z dovozu, import se pohybuje na úrovni 80 procent celkové spotřeby. Nejčastěji se do Česka vozí jahody ze Španělska.

Stát se snaží produkci podpořit dotacemi. Letošní sazba pro zemědělce, kteří je pěstují v režimu šetrném k životnímu prostředí, činí 11 700 korun na hektar. V ekologickém zemědělství je sazba 15 752 korun na hektar, pro zemědělce, kteří začínají s ekozemědělstvím, 18 077 korun na hektar.

"Podpory, které jsme zavedli v loňském roce, využili pěstitelé přibližně na 100 hektarech polí. Dostalo je 18 zemědělců, celková částka přesáhla milion korun. Zdánlivě to není mnoho, ale jahody budou vždy patřit mezi ovoce, jehož pěstování vyžaduje vysokou pracnost," řekl ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Ten za české jahody na tiskové konferenci slovně intervenoval: podle něj jsou mnohem chutnější než ty, které se k nám vozí ještě nezralé přes půlku Evropy. Lidé si mohou koupit jahody přímo u pěstitelů, na webu ministerstva zemědělství si každý může najít nejbližšího pěstitele ve svém okolí a jahody si dojet sám nasbírat nebo koupit.

Pěstitelé jahod se nicméně potýkají s několika problémy. Kromě mrazů, které letos snížily úrodu o 40 procent, řeší například nedostatek pracovní síly. Podle Martina Ludvíka z Ovocnářské unie ČR je až 80 procent pracovníků na jahodových polích ze zahraničí, většinou z Ukrajiny nebo Bulharska.

"Nejvíce nás trápí, že se sem dováží jahody z cizích zemí a jsou deklarovány jako české. Dokážeme si poradit s počasím, ale pokud se polské jahody deklarují jako české, tak je to problém," říká Milan Hanč z jahodárny ve Vraňanech. Ministr zemědělství jej ujistil, že Státní zemědělská a potravinářská inspekce se na tento problém vice zaměří.

 

Právě se děje

Další zprávy