Odvaz na ministerstvu financí. Z peněz na inkasní místo koupilo stroboskop a mlhovač

ČTK ČTK
10. 1. 2019 16:14
Ministerstvo financí v minulosti při budování projektu Jednoho inkasního místa (JIM) pořídilo za peníze na tento projekt například rekonstrukci sauny ve svém vzdělávacím zařízení Vltava na Příbramsku. Také tam zakoupilo například stroboskop nebo přístroj na výrobu mlhy. Na čtvrtečním jednání sněmovního kontrolního výboru to řekl poslanec Tomáš Martínek (Piráti).
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Thinkstock

Výbor projednával závěr Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ), který prověřoval peníze vynaložené na projekt Jednoho inkasního místa (JIM) a Tomáš Martínek (Piráti) v tomto bodu vystupoval jako zpravodaj. Podle ministerstva financí byly nakonec tyto výdaje proplaceny z fondu kulturních a sociálních potřeb.

Úřad se při kontrole peněz na projekt inkasního místa zaměřil na období 2008 až 2015 a jeho kontrola se uskutečnila od května 2015 do ledna 2016. Jedno inkasní místo mělo zjednodušit a zefektivnit výběr daní, cel a sociálního a zdravotního pojistného. Jejich plátce je měl nově odvádět na jediné místo prostřednictvím jediného formuláře a fakticky tak komunikovat s jedinou institucí.

NKÚ dospěl k závěru, že projekt stál už Generální finanční ředitelství (GFŘ), ministerstvo financí (MF) a Generální ředitelství cel (GŘC) téměř 3,5 miliardy korun, jeho dokončení je ale v nedohlednu a správa daní a pojistného se nezjednodušila.

"Jako zcela absurdní případ čerpání veřejných prostředků na tento projekt uvádím veřejnou zakázku na stavební práce finančního úřadu vzdělávacího zařízení Vltava Smilovice," prohlásil Martínek.

"Součástí zakázky byl mimo samotných prací i nákup interiérů, mimo jiné skříň pro diskžokeje, podium pro diskžokeje v hodnotě 66 090 korun, dále rekonstrukce sauny v hodnotě minimálně 283 000 korun, dále scénické osvětlení a ozvučení včetně reproduktorů, výrobníků mlhy a stroboskopů v hodnotě minimálně 87 000 korun," popsal poslanec. Martínek na dotaz řekl, že informace má z kontrolního protokolu NKÚ.

Náměstek ministryně financí Stanislav Kouba členům výboru řekl, že nakonec se tyto výdaje proplatily z Fondu kulturních a sociálních potřeb. Nebylo podle něj kvůli tomu podáno trestní oznámení, protože šlo jen o to, že se tyto věci financovaly v rámci programu, a nikoli jiné složky.

Argumentoval tím, že nikdo peníze nezpronevěřil. Bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) poznamenal, že kdyby NKÚ měl podezření, pak by trestní oznámení podal. Dodal, že ne každé porušení rozpočtových pravidel je trestným činem.

"Stanovených cílů projektu JIM nebylo dosaženo. Projekt nebyl oficiálně ukončen, ani nebylo rozhodnuto o dalším postupu," dodal Martínek. Poslanci proto na závěr požádali ministryni financí Alenu Schillerovou (za ANO), aby je informovala o tom, zda připravuje obdobný projekt.

Podle náměstka Kouby i podle zástupce Generálního finančního ředitelství Petra Krömera se však podařilo řadu dílčích cílů naplnit. Například se oddělila finanční a celní správa od ministerstva financí, u každé vznikl jen jeden odvolací orgán místo předchozích 14.

 

Právě se děje

Další zprávy