Vyberte nový název banky, vyzývá klienty GE. Ve hře jsou Bohemica i Felicie

Milan Mikulka Milan Mikulka
24. 11. 2015 11:38
GE Money Bank nechává své klienty hlasovat o novém názvu. Na výběr dává Bohemica Bank, Felicia Bank, Xpera Bank, Opera Bank nebo úplně jinou možnost. GE Money má už mimo jiné zaregistrované ochranné známky Spectra Bank, AVA Bank, ARC Bank nebo ICCO Bank. Konglomerát General Electric letos oznámil, že se hodlá zaměřit na průmysl a výrazně omezit ostatní obory včetně bankovnictví. Součástí této strategie je i rozhodnutí prodat do dvou let českou pobočku.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Jakub Plíhal

Praha - GE Money Bank, která má v Česku milion klientů, se v následujících měsících patrně přejmenuje. V létě si u Úřadu průmyslového vlastnictví zaregistrovala ochranné známky Spectra Bank, AVA Bank, ARC Bank nebo ICCO Bank. 

Nyní nechává klienty v internetovém bankovnictví hlasovat, který název by zvolili - na výběr jim dává Bohemica Bank, Felicia Bank, Xpera Bank, Opera Bank nebo jiný (vlastní) název. Tento měsíc si navíc banka zaregistrovala další názvy - CZ Money Bank, Lípa Bank nebo Bene+ Bank (takto se jmenuje její věrnostní program při platbách kartou).

Změna názvu i loga je přitom jistá. Konglomerát General Electric, který ve světě zaměstnává přes 300 tisíc lidí, totiž letos v dubnu oznámil, že se hodlá zaměřit na průmysl a výrazně omezit ostatní obory včetně bankovnictví. Součástí této strategie je i rozhodnutí prodat do dvou let českou pobočku. 

V září v souvislosti s přípravou prodeje poslala GE Money po šesti letech část zisku své mateřské společnosti General Electric - konkrétně 19,7 miliardy korun z 36 miliard nahromaděného zisku. To je vůbec největší dividenda v historii českých bank.

Pokud by GE sehnala kupce z bankovní branže, pak by s velkou pravděpodobností měnila název až podle jména nového majitele. Přejmenovat se například rok před prodejem by nedávalo smysl. Jak ale Hospodářské noviny zjistily v srpnu, kromě hledání přímého kupce banka intenzivně pracuje také na možnosti odprodeje přes burzu. Jasným favoritem, kam by akcie mohly být uvedeny, je Praha.

Vstup na burzu je dosud spíše záložní variantou, hledání kupce se však protahuje, proto je stále pravděpodobnější. Česká GE je příliš velká na to, aby ji za desítky miliard mohli koupit menší hráči, velkým by zas převzetí mohl znemožnit antimonopolní úřad. Podle spekulací z trhu shání Američané pro svou českou banku nového majitele z řad strategických investorů. Evropské banky ale kvůli ztrátám z krize a následné tvrdší regulaci nyní nemají na nákup dost kapitálu. Dalšími kandidáty jsou fondy soukromého kapitálu.

General Electric cestu prodeje skrze burzu úspěšně zvolila ve Švýcarsku. Tam před dvěma lety nejprve prodala 60 procent akcií banky, která se vstupem na burzu přejmenovala na Cembra Money Bank - podle švýcarské borovice. Letos v květnu prodala GE zbylou zhruba třetinu akcií. Za celý prodej získala odhadem v přepočtu přes 35 miliard korun.

Právě zkušenost s úspěšným prodejem na švýcarské burze posiluje pravděpodobnost shodného postupu i v Česku. Pokud by General Electric zvolil prodej české banky skrze burzu, pak by ji musel před úpisem přejmenovat. A tady přicházejí na řadu již zmíněné názvy. Patrná je například podobnost názvu Lípa se švýcarskou borovicí Cembra.

--------------------------------------------

Tip: Vyberte si lepší účet v bance a ušetřete! Vyzkoušejte online porovnání.

 

Právě se děje

Další zprávy