Automobilky řeší, jak ušetřit na vývoji. VW a Ford se vrhnou na elektroauta společně

ČTK ČTK
1. 11. 2018 15:03
Americký Ford a německý Volkswagen se plánují spojit při vývoji samořízených a elektrických vozů. Firmám by to ušetřilo miliardy.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Radek Pecák

Wolfsburg/Dearborn - Automobilky Volkswagen a Ford jednají o společném vývoji samořízených a elektrických vozů. V rámci rozsáhlé strategické aliance by oba koncerny, německý i americký, ušetřily miliardy dolarů. Ve svém středečním internetovém vydání o tom informuje list Handelsblatt s odkazem na zdroje z koncernu VW a agentura Reuters.

O pokroku ve vyjednávání by německý a americký výrobce měly podle zdroje agentury Reuters, který si nepřál být jmenován, informovat před koncem roku. O zamýšleném vytvoření strategické aliance firmy informovaly již v červnu tohoto roku. Již tehdy uvedly, že se nepočítá s vlastnickým propojením podniků. Konkrétně se hovořilo o společném vývoji užitkových automobilů.

Investice do nových technologií jsou velmi drahé, jen samotný Volkswagen do nich již podle listu investoval na 34 miliard eur (zhruba 882 miliard korun). Řada firem proto kvůli úsporám uzavírá globální partnerství.

Japonská automobilka Honda tento měsíc oznámila spolupráci na vývoji samořízených vozů s americkou General Motors. Do divize pro výrobu samořízených vozů svého amerického konkurenta investuje 2,75 miliardy dolarů (61,3 miliardy korun).

 

Právě se děje

Další zprávy