Veterináři se opravili. Firma Laris Trading maso se salmonelózou nepřeprodávala

ČTK ČTK
16. 5. 2017 16:23
Mluvčí Státní veterinární správy Petr Majer řekl, že firma maso pouze skladovala a dodal, že jde o bezproblémový subjekt.
Brazilské kuřecí se salmonelou, které zajistili veterináři
Brazilské kuřecí se salmonelou, které zajistili veterináři | Foto: SVS

Praha - Společnost Laris Trading Company nepřeprodávala brazilské kuřecí maso se salmonelózou, sdělila Státní veterinární správa (SVS). Opravila tak svoji původní informaci. Mluvčí SVS Petr Majer řekl, že firma maso pouze skladovala. Laris se už dříve proti tvrzení veterinářů ohradil.

"Jmenovaná firma je jako příjemce zásilek potravin živočišného původu dlouhodobě pod dozorem SVS. Z našeho pohledu se jedná o bezproblémový subjekt. Při kontrolách provozu nejsou zjišťovány závady. Firma poskytuje svým zákazníkům pouze služby spojené se skladováním a logistikou potravin, nejedná se o dovozce ani prodejce potravinářského zboží," řekl Majer.

Na začátku května v souvislosti s kauzou brazilského masa veterináři přikázali stáhnout z trhu přes 30 tun kuřecích řízků, které obsahovaly bakterie salmonely. Dostaly se i do vojenského stravovacího zařízení. Podle aktualizovaného prohlášení byla dovozcem masa společnost Twardzik CZ, skladovalo se ve skladech Laris Trading Company. "Firma Laris Trading Company neprodala ani neprodává maso se salmonelou," uvedla již dříve společnost.

Od minulého úterý se na příkaz veterinářů musí testovat veškeré zásilky živočišných potravin z Brazílie na přítomnost bakteriálních salmonel, nařídili veterináři. Příkaz platí do odvolání, za jeho porušení hrozí až dvoumilionová pokuta.

Brazilské úřady obvinily místní zpracovatele a vývozce masa, že léta prodávali zkažené hovězí a drůbeží maso a upláceli kvůli tomu místní hygieniky i politiky. Tamní federální policie obvinila v souvislosti s prodeji zkaženého masa a uplácením politiků a hygieniků 63 lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy