Věřitelé schválili reorganizaci Vítkovických strojíren. Firma nyní shání zaměstnance

ČTK ČTK
26. 6. 2018 12:50
Vítkovické strojírny předložily přehled zakázek, kde předpokládají, že společnost dosáhne do konce letošního roku obratu 60 až 100 milionů korun.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - Firma Vítkovické strojírny může být reorganizována. Rozhodla o tom schůze věřitelů, návrh byl přijat jednomyslně.

Reorganizaci, o kterou společnost požádala začátkem června, věřitelům doporučil insolvenční správce Lukáš Vlašaný. Jako podmínku uvedl zajištění dostatečného počtu zaměstnanců a zakázkové náplně. Vítkovické strojírny jsou od konce března v úpadku. Insolvenční návrh na sebe podala sama firma.

"Reorganizace jako nelikvidační forma může být pro věřitele výhodnější. Kromě hodnoty movitostí a nemovitostí má nemalou majetkovou hodnotu také unikátní výroba. Navíc reorganizace může v konkurz přejít kdykoliv. Opačný postup není možný," řekl Vlašaný před hlasováním.

Vítkovické strojírny předložily přehled zakázek, kde předpokládají, že společnost dosáhne do konce letošního roku obratu 60 až 100 milionů korun. Firma uzavřela rámcovou smlouvu o spolupráci s firmou Vítkovice energetické strojírenství, které už pronajímá prostory Kotlárny. V jednání je rovněž pronájem provozu Mostárny.

Před začátkem schůze věřitelů Vítkovické strojírny uvedly, že v případě schválení reorganizace budou mít začátkem července 59 zaměstnanců. Podmínkou pro uskutečnění reorganizace je navýšit tento počet na 250. Podle informací v insolvenčním rejstříku už firma jedná s částí zaměstnanců, které na jaře propustila.

Schůze věřitelů rovněž ustanovila tříčlenný věřitelský výbor. Jsou v něm zástupci společností Harvestino, Vítkovice a.s a ČEZ Energetické služby. Věřitelé také rozhodli o změně insolvenčního správce. Lukáše Vlašaného nahradí Lenka Winkelhoferová.

Městský soud v Praze poslal Vítkovické strojírny do úpadku na konci března. Insolvenční návrh na sebe podala sama firma. Zdůvodnila to tím, že má peněžité závazky po splatnosti ve výši několika desítek milionů korun, nemá peníze na zálohy na nákup surovin ani na mzdy zaměstnanců. Ze zhruba 600 zaměstnanců jich na konci března více než 550 dalo výpověď.

Do Vítkovických strojíren patří bývalé divize Energetické strojírenství (Kotlárna) a Mostárna, které dříve vlastnily Vítkovice Power Engineering (VPE) ze strojírenského holdingu Vítkovice Machinery Group ostravského podnikatele Jana Světlíka. VPE ale skončily v konkurzu a insolvenční správce pak obě divize prodal. Koupila je pražská společnost Taxton Property ze skupiny Franco De Poisd 'Eau, později se přejmenovala na Vítkovické strojírny.

Vítkovice, a. s., které byly mateřskou firmou VPE, tento prodej napadly incidenční žalobou, o níž soud zatím nerozhodl. Podle představitelů Vítkovických strojíren je ale právě tato žaloba důvodem, proč firma nedostala bankovní úvěr a proč neměla ani na výplaty. Zakázky přitom podnik měl. Vítkovice, a. s., zodpovědnost za insolvenci Vítkovických strojíren odmítají, firma podle nich měla finanční potíže už před podáním žaloby.

 

Právě se děje

Další zprávy