Kvůli ptačí chřipce veterináři prověří 150 tisíc kusů drůbeže. Je od divokých kachen, říká chovatel

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
Aktualizováno 4. 1. 2017 11:50
V okruhu desti kilometrů od ohniska nákazy je 150 tisíc kusů drůbeže. Vetrináři nyní tyto chovy začnou zkoumat. Chovatelé nesmí ptáky přemísťovat. Pokud drůbež uhyne, musí to ohlásit. Velcí chovatelé zatím čekají na informace od veterinářů.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha – V nejbližším okruhu farem, kde veterináři objevili ptačí chřipku, se nachází přibližně 150 000 kusů drůbeže. Nyní se bude zkoumat, zda v těchto chovech, které jsou do deseti kilometrů od ohniska, choroba není, řekl ústřední ředitel Státní veterinární správy (SVS) Zbyněk Semerád. V tříkilometrovém ochranném pásmu je pak reprodukční chov kachen.

Veterináři dnes potvrdili výskyt vysokopatogenní ptačí chřipky na území České republiky po zhruba deseti letech. Jde o dvě ohniska na jižní Moravě.

V těchto pásmech zatím nesmějí chovatelé ptáky přemísťovat. Pokud drůbež uhyne, musí to ohlásit. "Chtěl bych apelovat na chovatele a zemědělce, aby ve chvíli, kdy dojde k úhynu v jejich chovu, neměli ambici to jakkoliv skrývat, ale aby to nahlásili Státní veterinární správě," řekl ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Pokud veterináři budou muset drůbež likvidovat, dostanou zemědělci od státu odškodnění.

Zatím je potvrzeno, že jde o vysoce patogenní typ chřipky H5, který ale není nebezpečný pro lidi a ani dosud nebyl zaznamenán přenos na lidi. "Přesto lidé, kteří se mohli dostat do kontaktu s nakaženými kusy, jsou pod kontrolou krajské hygienické stanice a jejich registrujících lékařů. Lidé budou zdravotně sledováni tak, aby nedošlo k možnému podcenění příznaků," sdělila hlavní hygienička. Rizikem je zde případná mutace viru, která by následně mohla ohrozit zdraví lidí. Situace na jižní Moravě je pod kontrolou, dodala.

Podle krajské veterinární správy ptačí chřipka postihla v Ivančicích na Brněnsku 20 kusů drůbeže, ta už je utracená. V Moravském Krumlově na Znojemsku čeká utracení sto kusů drůbeže v zahrádkářské kolonii. V obou případech jde o izolované malochovy. Veterinární správa potvrdila také výskyt ptačí chřipky u labutí na řece Jihlavě, která protéká Ivančicemi.

Bude to od kachen, říká chovatel

Nákaza se zřejmě dostala do moravskokrumlovského chovu drůbeže Pavla Kocandy od divokých kachen, které přilétají na sousedův rybníček, řekl chovatel agentuře ČTK. Kocanda uvedl, že k němu mají dnes přijet veterináři a říct, co s desítkami zvířat udělají. Více však záležitost komentovat odmítl. Jeho malé hospodářství je v okrajové místní části Rakšice.

Jihomoravský ředitel Státní veterinární správy Jaroslav Salava předpokládá, že veterináři drůbež injekcemi utratí ve čtvrtek. Pravděpodobné je, že u toho budou asistovat hasiči, potvrdil jejich mluvčí Jaroslav Mikoška. "Zatím neznám podrobnosti. Obecně však můžeme díky ochranným a dekontaminačním prostředkům vstupovat do prostor, kam lidé normálně nesmí," řekl Mikoška.

Velcí chovatelé zatím čekají na informace od veterinářů. "Dosud se nás to nijak nedotýká a naše chovy jsou pod trvalým veterinárním dohledem. Předpokládám, že nás bude dnes veterinární správa informovat," řekl předseda představenstva společnosti Integra Petr Krul. Společnost sídlí v Žabčicích na Brněnsku, má však chov například i v Miroslavi, což je od Moravského Krumlova zhruba 15 kilometrů.

Nákaza vysoce patogenním typem viru ptačí chřipky H5 zasáhla i chov zhruba 20 kusů drůbeže v Ivančicích a potvrzený je také úhyn labutí na řece Jihlavě, která protéká Ivančicemi. Virus není přenosný na člověka.

Je i v dalších zemích

Na konci loňského roku ohlásilo první výskyt ptačí chřipky na svém území Slovensko. V posledních měsících se objevila také na farmách v Německu, Rakousku, Nizozemsku, Francii, Polsku, Maďarsku a Chorvatsku. Virus této choroby se poprvé objevil v Hongkongu v roce 1997. Od té doby se rozšířil mezi drůbeží zpočátku hlavně v Asii a později po celém světě.

V českých chovech drůbeže byla vysoce patogenní aviární influenza (HPAI) naposledy zaznamenána v roce 2007 v obcích Tisová, Nořín, Netřeby a Choceň. Kvůli třem ohniskům ptačí chřipky bylo tehdy vybito více než 171 000 kusů drůbeže ve velkochovech a více než 1900 kusů domácí drůbeže. Lidé, kteří se na likvidaci podíleli, museli z chovů vynést 622 tun uhynulých krůt, brojlerů a slepic. Stát vyplatil jako náhradu 50 milionů korun.

Nízkopatogenní chřipka byla v ČR v chovu naposledy v roce 2010, u volně žijících kachen pak v roce 2012.

 

Právě se děje

Další zprávy