V Německu se konají výstražné stávky. Odbory chtějí přidat šest procent a lepší podmínky

ČTK ČTK
8. 1. 2018 14:13
Na hodinu přestali pracovat i dělníci v automobilce Porsche. Zaměstnavatelé s růstem platů procent nesouhlasí.
Výroba vozu.
Výroba vozu. | Foto: Radek Pecák

Berlín - Na řadě míst Německa se dnes konají výstražné stávky pracovníků sdružených v největších německých odborech IG Metall. Organizace, která zastupuje zhruba 3,9 milionu zaměstnanců především v průmyslu, požaduje zvýšení platů o šest procent a lepší pracovní podmínky. Zaměstnavatelé to zatím odmítají.

Na požadavcích IG Metall je zajímavé, že se vedle tradičního volání po vyšších platech zaměřují i na to, aby lidé mohli lépe skloubit svůj pracovní a soukromý život.

Odbory totiž chtějí, aby zaměstnanci měli možnost až dva roky pracovat místo standardních 35 jen 28 hodin týdně. Lidé, kterým by se částečně dorovnával platový výpadek, by pak měli mít možnost vrátit se znovu k práci na plný úvazek.

Zaměstnavatelé přišli s protinávrhem, který počítá se zvýšením platů o dvě procenta a jednorázovým vyplacením 200 eur (5100 korun) za měsíce leden až březen. Další kolo vyjednávání obou stran začne ve čtvrtek v Bádensku-Württembersku.

Aby odbory, které zastupují třeba pracovníky největší německé automobilky Volkswagen, své požadavky prosadily, vyzvaly k výstražným stávkám. Ty se dnes dotkly mimo jiné automobilky Porsche, kde podle odborů asi 3000 zaměstnanců na hodinu přestalo pracovat.

Protestovalo se také v Berlíně, bavorském Aschaffenburgu nebo v Iserlohnu v Severním Porýní-Vestfálsku a ve spolkových zemích Hesensko, Braniborsko nebo Dolní Sasko.

 

Právě se děje

Další zprávy