Maročané spustili první rychlovlaky v Africe. Do Casablanky letí rychlostí 320 km/h

ČTK ČTK
16. 11. 2018 13:32
Maroko ve čtvrtek slavnostně otevřelo novou železnici, po které bude jezdit zatím nejrychlejší vlak v Africe. Vybudování trati trvalo sedm let a stálo 22,9 miliardy dírhámů, v přepočtu 55 miliard korun.
Maroko má nejrychlejší vlak v Africe. Mezi městy Casablanca a Tanger bude jezdit rychlostí 320 km za hodinu. | Video: Reuters

Vlak bude jezdit rychlostí 320 kilometrů za hodinu a zkrátí tak více než o polovinu cestu mezi Casablankou a Tangerem. Slavnostní první jízdu s králem Muhammadem IV absolvoval francouzský prezident Emmanuel Macron, informoval zpravodajský server BBC.

Foto: Reuters

Zatímco dříve cesta mezi komerční metropolí Casablancou a 200 kilometrů vzdáleným průmyslovým velkoměstem Tangerem trvala pět hodin, rychlovlakem zabere něco přes dvě hodiny. Cesta vede přes hlavní město Rabat. Právě z Tangeru do Rabatu spolu ve čtvrtek vlakem jeli marocký král a francouzský prezident.

Podle serveru BBC jde o nejrychlejší vlak v Africe, druhým v pořadí je vlak spojující mezinárodní letiště v Johannesburgu (JAR) s finančním distriktem.

Dvanáct vysokorychlostních dvoupodlažních vlaků Maroko koupilo od francouzské společnosti Alstom, spravovat je bude marocká státní železniční společnost.

Maroko očekává, že vlaky každoročně využije šest milionů lidí a že spojení přiláká více investorů do Tangeru na severu Maroka, kde se nachází jeden z největších přístavů v Africe. Kritici naopak tvrdí, že spojení ještě více podtrhne rozdíly mezi jihem, kde na mnoha místech včetně Agádíru vlaky nejezdí, a vyspělejším severem.

 

Právě se děje

Další zprávy