Další vlna digitalizace televizního vysílání začíná, domácnosti zatím připraveny nejsou

ČTK ČTK
1. 3. 2017 11:22
České radiokomunikace spustily v Praze a středních Čechách přechodovou televizní síť pro standard pozemního vysílání DVB-T2. Ta poběží souběžně s vysíláním v nynějším standardu DVB-T a má sloužit k tomu, aby měli diváci čas se na přechod připravit. Vybavenost domácností přijímači, které nový standard zvládají, je ale zatím malá.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Praha - V Česku dnes odstartovalo vysílání druhé generace digitálního televizního vysílání. České radiokomunikace spustily v Praze a středních Čechách přechodovou televizní síť pro standard pozemního vysílání DVB-T2.

Ta poběží souběžně s vysíláním v nynějším standardu DVB-T a má sloužit k tomu, aby měli diváci čas se na přechod na DVB-T2 připravit. Vybavenost domácností přijímači, které nový standard zvládají, je ale malá.

DVB-T2 umožňuje především vysílat na nižším počtu frekvencí větší počet televizních programů. Česko je podle Českých radiokomunikací mezi prvními zeměmi v Evropě, které druhou generaci digitálního televizního vysílání spouštějí. "Nyní budeme pokračovat ve výstavbě dalších částí přechodové sítě, tak abychom do jara 2018 pokryli více než 99 procent území ČR," řekl generální ředitel společnosti Martin Gebauer.

Celkem mají do konce roku 2017 vzniknout dvě až tři přechodové sítě, které budou vysílat dva až tři roky souběžně s nynějšími multiplexy. Po vypnutí současných sítí a spuštění standardních sítí DVB-T2 jejich komerčními provozovateli přestanou přechodové sítě fungovat.

Přechod na DVB-T je plánován na 1. února 2021, konečný termín bude schvalovat vláda. Vzniknout by mělo celkem šest vysílacích sítí místo čtyř multiplexů pro DVB-T. Uvolněné frekvence v pásmu 700 MHz stát využije pro rychlé mobilní sítě.

Vysílání DVB-T2 budou moci sledovat lidé s televizory, které jsou pro příjem vybavené příslušným tunerem. Televizi, která bude schopna přijímat DVB-T2, má nyní podle odhadů obchodníků do deseti procent domácností. "Podíl TV přijímačů s tunerem DVB-T2 se zvyšuje. Tím, že masivnější nástup modelů TV s tunerem určeným k příjmu nového digitálního signálů nastal až zhruba od března 2016, je celkový však podíl v populaci stále malý," uvedl Tomáš Krátký ze společnosti Euronics.

České radiokomunikace loni spustily certifikaci přístrojů, která ověřuje připravenost přijímače na DVB-T2. Seznam všech otestovaných přijímačů je na www.dvbt2overeno.cz.

Podíl pozemního digitálního vysílání je v domácnostech 58,5 procenta, 26,1 procent přijímá televizní signál přes satelit a 24,6 procenta má doma kabelové připojení nebo internetové IPTV.

 

Právě se děje

Další zprávy