ÚOHS udělil pokutu za tendr na kolínský železniční most

ČTK ČTK
2. 8. 2013 10:17
Ředitelství vodních cest uzavřelo bez výběrového řízení smlouvu se SŽDC.
 Model kolínského mostu.
 Model kolínského mostu. | Foto: Aktuálně.cz

Brno - Ředitelství vodních cest ČR dostalo od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) pokutu 100 000 korun. Chybovalo ve zhruba dvacetimilionovém tendru z roku 2009 na zajištění inženýrských činností při rekonstrukci železničního mostu v Kolíně. Rozhodnutí ÚOHS je pravomocné, jak uvádějí webové stránky úřadu.

Ředitelství vodních cest bez výběrového řízení uzavřelo mandátní smlouvu se Správou železniční dopravní cesty (SŽDC). Podle ÚOHS byl tento postup chybný.

Ředitelství silnic a dálnic se bránilo odkazem na technické důvody. "Argumentaci, že na dráze nemůže vykonávat žádnou činnost nikdo jiný kromě SŽDC, vyvrací i fakt, že zadavatel na plnění veřejné zakázky uzavřel subdodavatelskou smlouvu s externími subjekty," uvedl v rozhodnutí předseda ÚOHS Petr Rafaj.

Most v Kolíně přes Labe stojí od konce roku 2010. Starý dvoukolejný most z roku 1908 nevyhovoval podjezdnou výškou 4,35 metru současným požadavkům na parametry vodní cesty. Byl proto zbourán a nahrazen novým moderním mostem s výškou 5,25 metru. Díky rozdělení prací na dvě poloviny nemusela být přerušena železniční doprava a vlaky místem projížděly po jedné koleji.

Projekt za 1,23 miliardy korun podpořila částkou 877 milionů Kč Evropská unie, zbylé náklady uhradil Státní fond dopravní infrastruktury.

 

Právě se děje

Další zprávy