Sedm z deseti firem nezveřejnilo účetní závěrku. Poškozují trh, tvrdí CRIF

ČTK ČTK
21. 1. 2019 10:35
České firmy kvůli nedostatečné vymahatelnosti práva dlouhodobě porušují povinnost zveřejňovat výsledky svého hospodaření. Účetní závěrku za rok 2017 dosud nezveřejnilo 68 procent společností, za rok 2016 pak 60 procent firem.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: ČTK

Celkem 291 tisíc firem nezveřejnilo závěrku ani za jeden z těchto roků, vyplývá ze statistik společnosti CRIF - Czech Credit Bureau. V případě schválení novely zákona o obchodních korporacích může přitom těmto firmám hrozit zrušení.

Více než čtvrtina firem, které svoji účetní závěrku zveřejnily, však nezveřejnily výkaz zisku a ztrát. Novela zákona o účetnictví z roku 2016 totiž pro většinu firem tuto povinnost zrušila, dodala CRIF.

"Současná situace je z pohledu transparentnosti podnikání naprosto tristní. Zveřejňování výsledků hospodaření je základním předpokladem transparentního podnikatelského prostředí. Pokud společnost výsledky svého hospodaření nezveřejňuje, poškozuje tím trh i celou společnost," uvedl hlavní analytik CRIF Jan Cikler.

Podle něj zákazníci a obchodní partneři nemají informace o tom, jestli je společnost schopná dodat slibované služby, případně za objednané služby zaplatit. "Podle našich dlouhodobých statistik firmy, které své závěrky nezveřejňují, mají častěji než poctivé firmy co skrývat," dodal Cikler.

Z jednotlivých krajů existují výrazné rozdíly v přístupu firem ke zveřejňování závěrek. Nejliknavější jsou společnosti v Praze, kde účetní závěrku za rok 2017 dosud neodevzdalo 73 procent firem. Následuje Jihomoravský kraj, kde šlo o 72 procent firem, a Liberecký kraj (68 procent).

Nejpoctivější jsou v tomto ohledu společnosti z Královéhradeckého kraje, kde svoji povinnost za rok 2017 nesplnilo 51 procent firem. Následuje Pardubický kraj s 53 procenty a Jihočeský kraj (57 procent).

Podle připravované novely zákona o obchodních korporacích budou společnosti, které nepředloží účetní závěrku ve dvou a více po sobě následujících letech, rejstříkovými soudy vyzvány k nápravě situace. Pokud tak neučiní, soudy zahájí řízení o jejich zrušení. V současnosti by se tato situace týkala 291 000 společností, které v zákonné lhůtě nezveřejnily účetní závěrku za rok 2016 i za rok 2017.

Zmiňovaná novela podle Ciklera v případě přijetí dostatečně nezlepší transparentnost podnikatelského prostředí, pouze umožní rychleji vymazat neaktivní společnosti.

"Transparentnost v posledních letech upadá. Společnosti i zákazníci mají stále méně možností, jak zjistit, že konkrétní firma je problémová nebo vyloženě nepoctivá. Novela zákona o účetnictví z roku 2016 totiž zrušila pro většinu firem povinnost přikládat k účetní závěrce výkaz zisku a ztrát. Více než čtvrtina firem, které se odhodlaly svoji účetní závěrku zveřejnit, tak přitom učinila bez jejího přiložení. Taková závěrka nemá žádnou vypovídací hodnotu," podotkl Cikler.

 

Právě se děje

Další zprávy