Twitter vyrobil nového miliardáře. Stačil jediný den

Tereza Holanová Tereza Holanová
11. 11. 2013 14:15
Zakladatel se v seznamu Forbesu dostal o stovky míst nahoru, navíc vznikl nový miliardář
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Thinkstock

San Francisco - Sedmatřicetiletý Jack Dorsey zvýšil "přes noc" své jmění téměř o miliardu, a posunul se tak na dvanácté místo ve světovém žebříčku miliardářů do čtyřiceti let časopisu Forbes. Jeden ze zakladatelů a nyní předseda představenstva mikroblogovací sítě Twitter vydělal na raketovém startu společnosti na burze přes 920 milionů dolarů.

Stejně tak si Dorsey přilepšil v seznamu Forbes 400, což je žebříček nejbohatších Američanů bez ohledu na jejich věk. Před uvedením Twitteru na burzu mu patřilo 386. místo, jeho majetek odhadl Forbes letos v září na 1,3 miliardy dolarů. Kromě podílu v Twitteru drží Dorsey akcie platebního terminálu Square.

S odhadovaným bohatstvím 2,2 miliardy se nyní dostal na 252. pozici, v kategorii "technologie" si polepšil z 39. na 27. místo. V žebříčku nejbohatších lidí planety se před vstupem Twitteru na burzu nacházel na 1268. místě, nyní "vyskočil" téměř o polovinu - na 670. příčku.

V Twitteru drží Dorsey 4,7 procenta, což odpovídá 23,45 milionu akcií.

Nováček mezi miliardáři

Ještě více než Dorsey ovšem ze vstupu Twitteru na burzu profitoval jedenačtyřicetiletý Evan Williams.

Ten má ve firmě dvanáctiprocentní podíl, který odpovídá 57 milionům akcií Twitteru. Díky tomu, že se na konci pátečního obchodování prodávaly akcie Twitteru za 41,54 dolaru, jeho jmění dosáhlo na 2,367 miliardy dolarů.

Williams se tak rovněž zařadil do žebříčků Forbesu. Ve statistice světových miliardářů obsadil 641. místo, to znamená, že se dostal i před Dorseyho. Mezi nejbohatšími Američany je nyní 243.

Vstup mikroblogovací společnosti na newyorskou burzu NYSE měl podobu raketového startu. Akcie okamžitě vystřelily z 26 dolarů na 45,1 dolaru. Krátce po zahájení obchodování se dostaly až na 49,5 dolaru, v průběhu pátku pak klesly na 41,54 dolaru. To je ovšem stále necelých 60 procent nad upisovací cenou.

Kolik si zakladatelé Twitteru ze vstupu na burzu skutečně odnesou, ale bude jasné až začátkem května. Dorsey, Evans i současný generální ředitel Dick Costollo, který vzhledem ke svému 1,6procentnímu podílu vydělal 318,8 milionu dolarů, se totiž zavázali, že po dobu nejméně 180 dnů své akcie neprodají.

 

Právě se děje

Další zprávy