Travel Service koupí třetinu Českých aerolinií

ČTK ČTK
5. 12. 2013 19:30
Tuzemský soukromý dopravce tak bude po Korean Air druhým největším akcionářem.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Společnost Travel Service koupí 34 procent akcií Českých aerolinií, na které uplatnil opci minoritní akcionář ČSA Korean Air. Oznámily to dnes společnosti Český Aeroholding a Travel Service.

Tuzemský soukromý dopravce tak bude po Korean Air, jíž v ČSA nadále zůstane původních 44 procent, druhým největším akcionářem ve společnosti. Transakci ještě musí schválit příslušné antimonopolní úřady.

Korejská společnost napřed 34procentní balík akcií ČSA koupí, poté ho prodá firmě Travel Service. Korean Air kupuje podíl za stejných podmínek jako předešlý balík, za který zaplatila 68,3 milionu korun, uvedl Český Aeroholding. Dodatečných 34 procent by tak korejskou společnost mělo stát zhruba 53 milionů korun. Cenu, za kterou balík akcií poté koupí Travel Service, odmítla společnost sdělit.

Vstup nového akcionáře doprovodí personální změny ve vedení. Rezignaci s odkladem do dokončení převodu už oznámil prezident ČSA a předseda představenstva Philippe Moreels.

Transakcí ČSA neztratí status národního dopravce a s ním spojená práva na lety do zemí s omezeným počtem přepravců (například do Ruska) a využívání takzvaného Open Skies prostoru, uvedl Český Aeroholding. Tomu po uskutečnění transakce zůstane v ČSA zhruba dvacetiprocentní podíl (19,74 procenta) a zbylá 2,26 procenta České pojišťovně. Pro udržení statutu národního dopravce nesmí většinový podíl v letecké společnosti vlastnit firmy mimo Evropskou unii.

Profitovat mají cestující

"Rozvoj Letiště Václava Havla v Praze jako středoevropského hubu je pro nás naprosto klíčovou záležitostí. Skutečnost, že Korean Air přivádí do Českých aerolinií dalšího důležitého partnera, je krokem k naplnění tohoto záměru. Věřím, že profitovat z tohoto partnerství budou především cestující, kterým všichni tři dopravci budou moci v budoucnu nabídnout kvalitnější produkt v podobě velké sítě destinací," řekl předseda představenstva a generální ředitel Českého Aeroholdingu Miroslav Dvořák.

Podle předsedy představenstva a spolumajitele firmy Travel Service Jiřího Šimáně budou z propojení tří leteckých dopravců profitovat cestující, neboť se vzájemně propojí i sítě jejich spojů. Pro Travel Service může spojení přinést úsporu v nákladech na některé činnosti, které dopravcům poskytuje Český Aeroholding a jeho dceřiné firmy, jako je například údržba, finanční a právní služby.

Dohodu o prodeji 44procentního podílu ČSA korejské společnosti schválila letos v březnu vláda Petra Nečase. Součástí kupní smlouvy byla klauzule na přednostní právo nákupu zbylých akcií Českého Aeroholdingu. Korean Air už dříve avizoval, že opci využije pouze tehdy, když dodatečným nákupem neohrozí postavení ČSA jako národního dopravce.

"Schválení převodu akcií může trvat i několik měsíců," řekla mluvčí Českého Aeroholdingu Michaela Lagronová. Je totiž otázkou, zda budou transakci schvalovat jednotlivé antimonopolní úřady v zemích, kde uvedení dopravci působí, nebo bude nutné proces notifikovat Evropskou komisí. Aeroholding nyní analyzuje jednotlivé trhy. Pokud by k případnému střetu docházelo na větším počtu z nich, pak by se Aeroholding obrátil rovnou na komisi, dodala mluvčí s tím, že teprve po jejím souhlasu by bylo možné akcie převést.

 

Právě se děje

Další zprávy