Tomšík: ČNB chce doplnit důkazy manipulace se sazbou PRIBOR

ČTK ČTK
12. 4. 2015 14:59
Důkazy o údajné manipulaci s mezibankovní sazbou PRIBOR podle viceguvernéra České národní banky Vladimíra Tomšíka neexistují.
Česká národní banka jakoukoli manipulaci s mezibankovní sazbou PRIBOR odmítá.
Česká národní banka jakoukoli manipulaci s mezibankovní sazbou PRIBOR odmítá. | Foto: Reuters

Praha - Dopis náměstka ministra financí Martina Prose upozorňující na údajnou manipulaci s mezibankovní sazbou PRIBOR je založený na neznalosti a neobsahuje žádné relevantní důkazy, prohlásil dnes v pořadu České televize Otázky Václava Moravce viceguvernér České národní banky (ČNB) Vladimír Tomšík. ČNB proto chce doplnit důkazy. Od sazby PRIBOR se mimo jiné odvíjejí splátky úvěrů.

"V dopise dochází k naprosto bezprecedentnímu napadení kredibility českého bankovního systému. Dopis obsahuje pouze domněnky, které jsou založeny na neznalostech. Nejsou tam žádné relevantní údaje, žádné podklady. Není to opřeno o reálná data, ale pouze jeden novinový článek, jak poukázal sám náměstek," řekl Tomšík. Zároveň důrazně odmítl, že se s mezibankovní sazbou v Česku manipuluje.

Za bezprecedentní označil Tomšík také způsob, jakým se o podezření ČNB dozvěděla. Náměstek dopis s podnětem k prošetření údajných manipulací se sazbou PRIBOR poslal v pátek odpoledne guvernérovi ČNB Miroslavu Singerovi a zároveň ho rozeslal i médiím. O víkendu proto Pros už sklidil kritiku svého nadřízeného, ministra financí Andreje Babiše (ANO).

Výpočet sazby PRIBOR má na starosti soukromá organizace The Financial Markets Association of the Czech Republic. Denní výše sazby vychází z údajů poskytovaných šesti předními bankami. Nyní jsou referenčními bankami Česká spořitelna, ČSOB, Komerční banka, UniCredit Bank, Raiffeisenbank a Expobank.

 

Právě se děje

Další zprávy