Tisíce nových míst. Foxconn chystá další investice v Česku

Ekonomika Ekonomika
Aktualizováno 13. 7. 2015 17:16
Tchajwanská společnost mimo jiné plánuje v Česku vybudovat výzkumné a designové centrum pro své výrobní portfolio, které by mělo být jediné svého druhu v Evropě.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Aktuálně.cz

Praha – Tisíce vysoce kvalifikovaných míst by měly vytvořit nové investice tchajwanské společnosti Foxconn Technology Group v České republice. Vláda dnes odsouhlasila mandát premiérovi Bohuslavu Sobotkovi podepsat memorandum o spolupráci, o konkrétní podobě investičních projektů bude se společností nadále jednat ministerstvo průmyslu a obchodu.

Tchajwanská investice v řádu miliard korun se skládá z několika dílčích projektů. „Záměrem je vyvinout plně automatizované řešení pro výrobu (Industry 4.0), které chce společnost aplikovat ve svých současných provozech v Pardubicích a Kutné Hoře. Foxconn dále plánuje vybudovat výzkumné a designové centrum pro své výrobní portfolio, které by mělo být jediné svého druhu v Evropě, postavit datová centra či využít svých distribučních kanálů v Číně k vytvoření obchodní platformy pro export českých výrobků na perspektivní asijské trhy,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

Podle ministerstva jde o jeden z největších potenciálních projektů, které se uskutečnily v rámci lákání investic formou investičních pobídek. Podpis memoranda o spolupráci mezi českou vládou a společností Foxconn Technology Group je naplánován na 21. července, kdy spolu budou jednat premiér Sobotka a prezident společnosti Foxconn Terry Gou.

„Můžeme potvrdit, že v současné době pracujeme na projektu spojeném s významnou investicí v České republice. Vstoupili jsme do jednání s příslušnými státními orgány," říká Petr Škoda z managementu Foxconnu pro region EMEA. "Jakmile bude uzavřena dohoda a projekt bude mít jasné parametry, budeme o jeho detailech informovat také veřejnost a média," dodává.

Foxconn je největším smluvním výrobcem elektroniky na světě. Působí i v České republice, továrny má v Pardubicích a Kutné Hoře, zaměstnává zde kolem 5500 lidí. Celosvětově vyrábí například pro značky Apple, Xiaomi, Acer nebo Sony.

 

Právě se děje

Další zprávy