Tesco prodalo obchodní dům v Brně. Bývalý Prior kupuje developer za stovky milionů

Martina Marečková
Aktualizováno 28. 8. 2017 15:09
Brněnský obchodní dům nedaleko hlavního nádraží kupuje od britského řetězce developer Crestyl. Cena transakce se pohybuje kolem 800 milionů korun.
Obchodní dům Tesco u brněnského hlavního nádraží. Bývalý Prior.
Obchodní dům Tesco u brněnského hlavního nádraží. Bývalý Prior. | Foto: ČTK

Brno - Maloobchodní řetězec Tesco pokračuje v prodeji svých nemovitostí. Brněnský obchodní dům, někdejší Prior, v blízkosti hlavního nádraží od britského řetězce kupuje developer Crestyl. Cena transakce nebyla zveřejněna. Podle informací on-line deníku Aktuálně.cz se však částka pohybuje v rozmezí 830 až 850 milionů korun.

Budova byla postavena v první polovině 80. let vedle hlavního nádraží. V předchozích letech Tesco mělo plány na přestavbu a rozšíření, k čemuž nikdy nedošlo, místo toho budovu už loni nabízelo k prodeji. Okolí obchodního domu patří k nejošklivějším místům města, nedávno zmizely různé stánky s textilem a dalším spotřebním zbožím.

"Naším cílem je v první fázi zlepšit celkové prostředí obchodního domu, přilákat do něj i další nájemce a oživit jej tak novými obchody," komentoval transakci Omar Koleilat, generální ředitel společnosti Crestyl. "Další plány s budovou vzejdou z diskuse se zástupci města a budeme schopni je oznámit v horizontu jednoho roku," dodal.

Pro Crestyl znamená akvizice obchodního domu Tesco vstup na brněnský trh. Developer postavil moderní nákupní centra v Mostě, Kladně a Jablonci nad Nisou. Velký projekt s obchody firma plánuje u Václavského náměstí v historickém jádru Prahy.

Crestyl staví také kanceláře a byty. Aktuálně v Česku rozvíjí realitní projekty ve více než 15 lokalitách s celkovou investiční hodnotou přesahující 1,2 miliardy eur (přes 31 miliard korun).

Tesco jako důvod prodeje svých nemovitostí uvádí vysoké náklady na budoucí opravy. Řetězec už prodal například obchodní dům na Americké třídě v Plzni a provoz prodejny v něm ukončí. Na brněnské adrese však Tesco zůstane v nájmu.

 

Právě se děje

Další zprávy