Temelín na prázdniny odstaví druhý blok. Energetici vymění třetinu paliva

ČTK ČTK
28. 6. 2018 10:16
Při odstávce vymění energetici palivo, zkontrolují turbínu i systémy a opraví část potrubí cirkulační chladicí vody. Celkem to bude na 10 000 činností.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Jakub Plíhal

Temelín - V Jaderné elektrárně Temelín začne v pátek večer odstávka druhého bloku, potrvá dva měsíce. Energetici vymění třetinu paliva, poprvé použijí modernizované palivo, dohromady 48 souborů. I s dodavateli se do odstávky zapojí asi 1000 lidí.

Dnes to řekl temelínský mluvčí Marek Sviták. Odstávka prvního bloku byla v Temelíně od prosince 2017 do začátku letošního března, trvala 83 dní. Od začátku roku vyrobil Temelín 7,66 terawattthodin (TWh) elektřiny.

Při nynější odstávce vymění energetici palivo, zkontrolují turbínu, bezpečnostní systémy a také opraví část potrubí cirkulační chladicí vody. Celkem to bude přes 10 000 činností. O tomto víkendu bude technologie postupně chladnout, naplno začnou práce 2. července. Mezi prvními bude otevírání reaktoru, plánované na čtyři dny.

Energetici poprvé při výměně paliva zavezou modernizovaný typ TVSA-T, 48 souborů, které doplní původní typ paliva. "Modernizované palivo má v porovnání s předchozím typem určité konstrukční úpravy. Palivový soubor je mechanicky odolnější, palivové pelety mají jiný design," řekl člen představenstva společnosti ČEZ Bohdan Zronek.

Měnit palivo budou energetici v první polovině srpna. Ještě předtím zavezou do skladu použitého paliva čtyři kontejnery s použitým palivem. Do skladu se vejde 152 kontejnerů, po odstávce bude zaplněno 38 míst. "Kapacita skladu vystačí na 30 let provozu," řekl Sviták.

Za klíčové z hlediska délky odstávky označil ředitel elektrárny Jan Kruml práce na turbíně a kontroly bezpečnostních divizí. Turbínu energetici rozeberou, tři nízkotlaké rotory zkontroluje výrobce v Plzni.

Temelín je největším výrobcem elektřiny v ČR, jeho produkce pokryje pětinu domácí spotřeby. ČEZ spustil elektrárnu v prosinci 2000. Loni vyrobila 16,48 TWh elektřiny, což byla zatím nejvyšší roční výroba. Temelínská elektřina by vystačila všem českým domácnostem na 13 měsíců, jihočeským domácnostem na 13,5 roku.

 

Právě se děje

Další zprávy