Bezplatná televize je zastaralý model, říká šéf Novy. Konkurence za 25 let zhoustla

Leoš Rousek Ekonomika Leoš Rousek, Ekonomika
4. 2. 2019 12:40
Přesně před čtvrtstoletím otevřela televize Nova českým divákům svět amerických seriálů, akčních filmů a zpravodajství v odvážnějším střihu, než na jaký byli do té doby zvyklí. V jejím čele stojí od roku 2013 Christoph Mainusch, který se zároveň podílí ve vedení CME (Central European Media Enterprises), které Nova patří. "Skupina TV Nova je jedna z nejsilnějších značek v České republice a dlouhodobě jednoznačným lídrem na televizním trhu," říká Mainusch v rozhovoru pro Aktuálně.cz.
Christoph Mainusch.
Christoph Mainusch. | Foto: ČTK

V posledních letech se CME snaží zbavit dluhů, které nabrala během útlumu reklamního trhu po finanční krizi v roce 2008. Hlavní akcionářem firmy je nyní společnost Time Warner z telekomunikační skupiny AT&T.

CME získala zpět chuť do boje na televizních trzích, ze kterých se dříve postupně stahovala. V létě 2017 ohlásil záměr prodat své stanice v Chorvatsku a ve Slovinsku, letos se ale rozhodla si slovinskou Pop TV ponechat. Má nejlepší výsledky za deset let.

Česko je pro CME podle Mainusche stále klíčové. Podle něj si Nova vede dobře, i když v éře internetu usiluje o přízeň a čas diváků mnohem více konkurentů, než byli ti, které dokázala už před 25 let hladce převálcovat.

Skupina TV Nova stále zůstává hlavním hráčem na českém televizním trhu. Jak se změnila od roku 1994?
Skupina TV Nova je jedna z nejsilnějších značek v České republice a dlouhodobě jednoznačným lídrem na českém televizním trhu. Přestože za poslední dekádu došlo ke značné diversifikaci a fragmentarizaci trhu, udržela si Nova své vedoucí postavení. Bylo to možné díky její vysoce kvalitní programové nabídce jak zpravodajských, tak zábavných pořadů, které si každý den získávají důvěru našich diváků.

Jaká je budoucnost terestrické televize v době digitalizace?
Lineární televize zůstává velmi silná a digitalizace její pozici ještě upevnila. Náš obsah zpřístupňujeme na všech platformách, a divákům tak umožňujeme sledovat jejich oblíbené pořady kdykoli a kdekoli. Probíhající digitalizace nám proto poskytuje výhodu v tom, jak dále nabízet obsah našim divákům.

Tv Nova startuje své vysílání. Sledujte první Televizní noviny (4. únor 1994) | Video: Tv Nova

Chystá se TV Nova a CME v budoucnosti posunout více k modelu placeného televizního obsahu?
Penetrace placené televize se během posledních deseti let zvýšila. Pro diváky jsou obsah na vyžádání a různé formy odloženého sledování stále více atraktivní. Jelikož má nekódované digitální terestrické vysílání v nabízení takových služeb své limity, je tento model technicky zastaralý a příliš drahý. V digitálním a diversifikovaném prostředí je pro klasické vysílatele zásadní, aby mohli nadále rozvíjet nové zdroje příjmů přes kódované modely, a zajistit tak rovněž v budoucnosti vysokou kvalitu a lokální obsah.

Kde vidíte televizi v průběhu následujících 25 let?
Pokud budou poskytovatelé televizního obsahu pokračovat v produkci atraktivního obsahu a rozšiřování své nabídky, jsem velmi optimistický, že televize zůstane mediatypem číslem jedna s největším zásahem. A to také reflektuje reklamní průmysl. My jsme plně odhodláni v naplnění této strategie pokračovat.

Reportáž České televize ke spuštění Tv Nova. Sledujte Události z 1.2.1994 | Video: Česká televize

Historie TV Nova

  • 1994 - Generální ředitel TV Nova Vladimír Železný s puntíkovaným mitýlkem spouští vysílání první celoplošné komerční televize v Česku. Ze studia v domě připomínajícím staveniště jdou do éteru první Televizní noviny. Redakce zpravodajství používá stavební buňky.
  • 1999 - Vedení CME obviní Železného ze zneužívání své pozice v TV Nova a v dubnu jej propustí. Železný na oplátku vezme většinu týmu Novy a založí novou stanici novou stanici pod stejným názvem. Nová TV Nova vysílá ze studií na pražském Barrandově. Železný drží vysílací licenci. Následují roky soudních pří mezi CME a Železným. Byl to poslední rok, kdy sledovanost v hlavním čase převyšuje polovinu populace České republiky.
  • 2002 - Kontrolu nad TV Nova přebírá finanční skupina PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera. Před PPF podporoval Železného "televizní trucpodnik" podnikatel Jiří Šmejc (pozdější Kellnerův obchodní partner). Poté co za něj urovná dluhy z arbitráže, kterou vůči ředite TV nova vedla CME, ale PPF Železného propouští.
  • 2003 - CME vede také arbitráž vůči Česku kvůli zmařené investici. Česká republika prohrává poslední možné odvolání a stát vyplácí CME v přepočtu zhruba 10,5 miliardy korun jako odškodné.
  • 2004 - CME vede jednání s PPF o odkoupení držitele české vysílací licence na TV Nova. Hodlá k tomu využít také peníze získané v rámci arbitráží proti Železnému a českému státu. Na jaře je vysílána první řada soutěže Česko hledá SuperStar.
  • 2005 - PPF prodává TV Nova zpět CME. Kellnerova společnost za nejsledovanější českou televizní stanici získává 16,5 miliardy v hotovosti a jedenáct procent akcií CME. Ty mají v době transakce hodnotu 3,5 miliardy korun. PPF nikdy nezveřejnila přesné vstupní náklady investice do TV Nova, ale odhaduje se, že na celém obchodu vydělala zhruba osm miliard korun.
  • 2007 až 2008 - Do čela CME se dostává rumunský mediální magnát Adrian Sarbu. Za jeho působení společnost přemístila svou centrálu z Londýna do Prahy. Ze své pozice měl Sarbu výrazný vliv na řízení Novy. Pod jeho vedením se CME a s ní TV Nova dostaly do dluhů.
  • 2009 - Akcionářem CME se stává americká mediální společnost Time Warner. Firma svůj podíl v CME postupně navyšuje na současných 64 procent, která v CME a TV Nova drží dnešní majitel Time Warner, telekomunikační společnost AT&T.
  • 2013 - V čele TV Nova stojí generální ředitel Christoph Mainusch, který ve vedení CME nahradil Adriana Sarba. Ten z TV Nova a CME odešel také kvůli obviněním z daňových podvodů v jeho rodném Rumunsku.
  • 2018 - V rámci hlavního vysílacího času zůstává skupina TV Nova, která má v současnosti osm kanálů, s podílem 35 procent stále nejsledovanější televizí v zemi. Z pohledu celodenního vysílání ji těsně překonává Česká televize.
 

Právě se děje

Další zprávy